Berättat för: Sacharias Källdén

"Jag har bott i Rågsved i sju år. Jag flyttade hit i sorg. Min pojkvän hade precis gått bort hastigt och jag var väldigt ung. Jag flyttade bara en station men den flytten var så himla stor för mig. På något sätt gav sorgen mig drivet att fota. Jag började inte för att dokumentera en plats, jag ville lära känna mig själv igen. Men ju mer jag fotade desto mer växte kärleken hit.

Jag älskar Rågsved. Det finns någonting här som är svårhittat, en helt annan sorts gemenskap. Och det finns så mycket kultur, speciellt inom graffiti och musikscenen. Om jag fick en lägenhet gratis i Vasastan skulle jag aldrig byta det mot det här. Boken innehåller fotografier på människor som bor och arbetar här men framförallt mina vänner. Jag har lärt känna fina personer i området och många bor kvar. Vi ses på Oasen eller utomhus på en gräsplätt. Favoritplatsen är utsikten över tunnelbanan och centrum på sommaren.

"När Matmissionen brann sprang jag ner direkt. Jag stod där med min mellanformatskamera i pyjamas, haha. Och när de målade över muralmålningen i somras hoppade jag rakt ur badet. Jag kom ner med blött hår och träffade av en slump på en kompis. Vi sa till den stackars arbetaren att sluta måla. Jag har nog en besatthet av människan. Även fast jag inte tar bilder gillar jag att gå fram och snacka. Det är fint med såna möten. Jag visar gärna bilden efteråt när jag framkallat den.

Under åren har jag fotat tusentals bilder. Det har fått mig att brinna för något. Kärlek för människan och att inte förlora hoppet. Det har absolut fått mig att bearbeta sorgen. Det är på något sätt det jag sökt hela tiden, ett hem. Det har Rågsved gett tillbaka till mig."

BILDSPEL. Se bilder ur boken här: