Andreas Bergström i Viksjö, Järfälla, har lyckats odla en 160 kilo tung pumpa. Foto: Erik Lejdelin

Andreas odlade monsterpumpa: "Behövde något att göra"

Han är inte särskilt intresserad av odling, men när kompisen utmanade Viksjöbon Andreas Bergström i en pumpatävling gick han all in. "Barnen kunde fråga var pappa är. Då stod jag ofta här ute vid pumpan."

  • Publicerad 11:03, 27 okt 2021

Vissa dagar har jag vattnat med 100 till 150 liter vatten.

Ingen i familjen tycker om pumpa. Tvärtom är pumpasoppa något av det äckligaste de vet. Man kan därför fråga sig varför pappan Andreas Bergström odlat en 160 kilo tung pumpa på bakgården.

– Jag är ingen odlingsmänniska. Men i covidtider behövde jag någonting att göra så jag och några kompisar drog igång det här som en tävling. Förra året fick jag en på nio kilo.

Men i år växte projektet. Bokstavligen. Han flyttade ut odlingen några meter ut i skogen, med grannarnas goda vilja, grävde en grop på en meter och fyllde den med 60 säckar jord. Från radhusets baksida har det bildats en stig efter Andreas alla turer fram och tillbaka.

– Jag visste inte riktigt hur mycket engagemang som krävdes. Barnen kunde fråga var pappa är. Då stod jag ofta här ute vid pumpan.

Växte snabbt

Den här besten kunde under bra dagar växa 5 kilo per dag – hela 30 kilo i veckan. Jorden innehöll hönsgödsel och annat matnyttigt för pumpan.

– Sen har jag vattnat som in i helskotta. Vissa dagar har jag vattnat med 100 till 150 liter vatten.

Det är inga vanliga dussinfrön han köpt heller. Genom Facebook-grupper har han lärt känna andra likasinnade. Sveriges ledande expert i branschen sålde honom några frön han köpt in från Kanada – frön med stamtavla.

– Han gav mig en massa tips, som att vattna med nässelvatten.

Monster. Pumpan behöver ha ett torrt och hårt underlag så att den inte börja ruttna. Foto: Privat

Valde ut den bästa

Fröet satte han i jorden i mitten av april. Först kommer hanblommorna, sen honblommorna. Pollineringen gör man själv. De honblommor som pollinerats blir sedan till pumpor. Men vill du satsa på en stor får du rensa bort de svaga och pumpa den starkaste med kärlek.

– Rankorna sticker ju iväg, så man behöver en stor yta. Jag har rensat bort allting som kan ta energi från pumpan. Jag har skyddat den från regn så att den inte ska ruttna.

Men han siktar inte på att slå sitt rekord nästa år. Nu får det räcka.

– Förutom all tid som gick åt så kostade ju en slant med all jord.

Bebis. Så här såg pumpan ut från början. Foto: Privat

Går den att äta?

– Det gör det säkert. Jag fiskar en del och det är ju de små gäddorna som är goda, jag vet inte om det är samma med pumpor.

Det var ju en tävling, hur gick det för din kompis?

– Hans vägde bara 30 kilo. Så han kom ju inte ens i närheten!

Läskigt. Skicka in bild på din pumpa till oss! Foto: Mostphotos

Efterlysning – vi vill se dina pumpor!

Utmana Andreas Bergström – har du Järfällas coolaste pumpa? Vi vill se din läskigaste halloween-pumpa!

Mejla bild och beskrivning till erik.lejdelin@mitti.se.

Din bild och ditt namn kan komma att publiceras i Mitt i.

Visa merVisa mindre