Liljeholmsbon Andreas Bjunér är född och uppvuxen i Upplands Väsby. Här är även filmen om hans mormor inspelad. Hon bor också i Väsby, närmare bestämt Vilunda.

– Ända sedan jag var liten har jag fascinerats av min mormors liv. I 40 års tid har jag lyssnat till hennes berättelser och historier. Ibland har de skurit i bröstet, andra gånger har de värmt eller gett hopp, säger han.

Växte upp i Oslo

Och hon har haft mycket att berätta. Från uppväxten i krigets Oslo och en våldsam far, till kärleksflytten helt ensam till Sverige som 16-åring, om hennes kärlekar och om den senaste kärleken Inge, som blev en kort men passionerad kärlekshistoria fram till Inges död skiljde dem åt.

– Tänk att ha överlevt krig, vänner som tagits till gaskammare, älskades död, sjukdomar, operationer, spruckna drömmar, en splittrad familj, separationer och nu senast en pandemi. Det är min mormor.

Andreas Bjunér tänkte mycket när han var ung på hennes livshistoria och tyckte att den skulle berättas.

– Det började som ett familjeprojekt, men jag kände snart att jag ville dela hennes berättelse med fler. Det är även viktigt att fånga upp de vittnesmål som fortfarande finns kvar från krigstiden.

Blandat rörligt och stillbild

I filmen har han blandat rörligt, stillbild, tecknat och animerat. Han har regisserat, fotat och klippt.

– Det fanns tyvärr inget gammalt rörligt material. Men jag har gått igenom alla privatbilder, mest stillbilder, och tagit in en illustratör.

Han har även fått material från krigstiden från museer i Oslo, samt museet i Örebro.

– Det var till Örebro hon kom först när hon flyttade till Sverige. Sedan träffade hon en ny man och de flyttade till Stockholm. När hon var äldre flyttade hon till Väsby för att komma nära min mamma, berättar Andreas.

Ett liv värt att berätta om

Och mormor Unni tycker det ska bli kul att se det färdiga resultatet – som de jobbat med under fyra år.

– Jag har bara sett råkopian än. Men det har varit väldigt spännande och roligt att bli intervjuad av sitt barnbarn. Det finns nog inget av mina barnbarn som känner mig så bra som Andreas nu, säger hon och skrattar.

– Jag var inte beredd på att det här skulle bli så stort, men tycker ändå att jag har levt ett liv som är värt att berätta om för andra. Jag har ju upplevt både kriget och kärleken.

"Mormor, kriget och kärleken" har premiär i Messingen i Väsby, med Bio Sober som medarrangör, den 20 november.

– Vi hoppas att Väsbyborna tar emot den väl, säger Andreas.