Det var för drygt en månad sedan som Malcolm Rosén gick upp på takterrassen i huset där de bor i Gustavsbergs hamn för att kolla hur deras lilla växthus hade klarat vintern.

Det visade sig att taket på växthuset hade blåst av och inne i glashuset låg en andmamma som ruvade på ägg.

– Jag blev förstås väldigt överraskad! Hon hade byggt ett bo där och verkade helt lugn, säger han.

Matade henne med frön

Att takterrassen ligger sju våningar upp var inget som hindrade andmamman. Klart är att hon ville ha ett rum med utsikt.

– Vi var oroliga att hon skulle försöka ta sig ned själv med ungarna, det hade ju inte gått, säger Charlotte Rosén, mamma till Malcolm.

Anden stannade i deras växthus i en hel månad och varje dag var familjen Rosén uppe på taket och gav henne vatten och mat och kollade så att hon mådde bra.

– Vi tog reda på vad man skulle mata henne med så det blev en hel del blötlagt knäckebröd, frön och lite annat, säger Charlotte.

Så en dag när de kom upp låg bara äggskal runt omkring andmamman.

– Då låg alla ungarna där, hos henne! Tio stycken! Det var väldigt kul att se.

Lyckligt slut

De kontaktade Djurhjälpen Nacka/Värmdö som kom dit samma dag. Mamman placerades i en kartong medan ungarna lades en stor papperskasse, berättar Charlotte, och på så vis kunde de transporteras därifrån på ett säkert sätt.  

Andréas Forsman från Djurhjälpen (Stockholms vildfågel rehab), som räddade andfamiljen, säger att det är vanligt att gräsänder väljer att häcka på platser som balkonger eller innergårdar.

– Det blir ett problem eftersom så fort äggen kläcks ska andmamman eskortera sin ungar ned till närmaste vattendrag där det finns mat att tillgå. I de flesta fall blir de instängda och kan inte ta sig från den aktuella platsen. Då faller ofta ungarna offer för trutar, kråkor eller svältdöd, säger han.

I det här fallet gick det bra. Andhonan och hennes tio ungar kunde släppas ut, glada och oskadda, i Ösby träsk.