Klockan var tjugo minuter i tolv på natten när Amir Mohammadi och hans kompisar började känna röklukt i lägenheten på Kvarntorpsvägen där han bor.

– Först trodde vi att någon kanske grillade. Folk kan ju göra det på vintern ibland, men mitt i natten?

Strax därpå hörde han en kvinna utanför på gatan skrika högt ”Vakna! Det brinner!”.

– Mina kompisar hade lurar på sig så de hörde inte henne, det var bara jag. Vi sprang ut på baksidan och såg då hur det brann hos grannarna, säger Amir.

Kaninerna räddades

Han är en av de som bor i radhuset som eldhärjades natten mot söndagen den 19 december. När branden bröt ut sprang han runt och knackade på alla dörrar och skrek att det brann. Han försökte också släcka elden med en trädgårdsslang tills brandkåren kom.

Alla lyckades ta sig ut och med hjälp av räddningstjänsten samlades de en bit därifrån för att kolla att alla mådde bra, berättar Amir.

– Vi var alla chockade och ledsna, men räddningstjänsten skötte det hela så bra. Mina två utekaniner var kvar i sin bur på min altan och brandmännen hämtade dem åt mig. Jag är så tacksam, säger han.

Hittat tillfällig bostad

Första tiden efter branden fick han bo hos vänner på Ingarö och förra veckan flyttade han in i en lägenhet i Nacka som han hyr tillfälligt.

– Man vill inte vara själv efter en sån här händelse. Man är i chock. Det tog ett dygn innan jag kunde somna efter branden.

Amir är rörd över bemötandet han fick från Värmdöborna när han skrev på Facebook och bad om hjälp med bostad.

– Jag är så glad över alla tips och all omtanke. Värmdö är fantastiskt, jag vill verkligen bo kvar här.

Lägenheten där han bor fick inga brandskador, enbart vattenskador och det luktar rök.

Kan ta ett år att renovera

Bara några dagar efter branden började byggställningar monteras upp och nu pågår redan renoveringen av huset. Det kommer att ta minst sex månader, kanske ett år, innan Amir och hans grannar kan flytta tillbaka igen.

Det berättar Linda Harnesk, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen där radhuset ingår. Det är föreningens försäkringsbolag som bekostar renoveringen.

– Hela taket och vinden måste bytas och det är stora vatten- och rökskador inne i huset, så det är svårt att säga exakt hur lång tid det här kommer att ta, säger hon.

Hon bor i ett av husen intill och säger att alla i föreningen känner med de som drabbats.

– Man påminns om det varje dag. De här personerna, våra grannar, har tvingats lämna sina hem. Men vi får vara glada för att alla klarade sig oskadda.

https://www.mitti.se/nyheter/hel-radhuslanga-evakuerad-efter-brand/repult!KGS4xCl8zzASiUXonwSww/