Nu ska Region Stockholm punktmarkera tre "hot spots" för droghandel och annan kriminalitet. Vilka det blir har ännu inte kommunicerats, men det är ställen i anslutning till kollektivtrafik eller sjukvård som nu ska specialbevakas.

Det föreslås vid regionstyrelsens sammanträde den 14 juni.

Redan nu har regionen satt in ordningsvakter, väktare, larm, kamerabevakning och trygghetsvärdar för att stävja brottsligheten. Nu trappas det arbetet upp.

Morgon till kväll

"Drogscenerna" ska bemannas med trygghetsambassadörer från klockan 07.00 till 21.00 varje dag under perioden 1 juli till 30 november. Därefter ska projektet utvärderas.

Syftet är att få bort droghandeln och göra platserna tryggare. Ambassadörerna ska hålla platsen ren och snygg tillsammans med kommunen och skapa en trivsam miljö.

De ska också informera om kollektivtrafik, dela ut flygblad om SL:s trygghetscentral och kunna svara på frågor från allmänheten.

Droger säljs öppet

Enligt regionens Trygghetskommission finns det 64 öppna drogscener i länet.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kartlaggs-hotspots-for-brott-i-regionen/repuee!6smd9OBJ7EKK75jdUv8Aw/

De platser där flest narkotikabrott anmäldes enligt kommissionens kartläggning är Fridhemsplan/S:t Eriksgatan, Högalid, Liljeholmen, Skanstull, Gullmarsplan och Fruängens t-bana.

Satsningen kommer att kosta 9,7 miljoner kronor.