Täby

Redan som femåring red Amanda Söderman, 15, för första gången. Sedan dess har hästar blivit hennes stor passion. Nu tar hon nästa stora kliv, och snart väntar tävlingar i Frankrike och Ungern.

– Mamma var amatörryttare så jag har haft deti familjen. Jag hittade till galoppen ganska tidigt och det är det jag har fastnat vid, säger hon och klappar hästen Västergårds Hidalgo, som är två år äldre än Amanda, på pannan.

Det gäller att ha starka ben och bra balans för att stå stadigt i stigbyglarna, för det går undan i kurvorna.

Mikael Andersson

Och det är just farten i galoppen som fångar henne, berättar hon. För det kan gå undan. En ponny, som Amanda rider, kan komma upp i runt 50 kilometer i timmen. På stora hästar kan man komma upp i 70 kilometer i timmen.

– Det går fort och då känner man sig fri och utesluter allt annat runt omkring. Sen är det inte bara ridningen som är kul utan allt runt omkring.

Ska representera Sverige

Täbybon Amanda Söderman ska i år, tillsammans med Annie Johansson, representera Sverige i Fegentri Junior. En ny tävling för unga ponnyryttare. Serien består av sammanlagt fem lopp i Europa och Amanda kommer rida två av dem, i Frankrike och i Ungern.

– Det känns jättespännande.

– Jag hoppas såklart att det kommer att gå bra men vi kommer få rida på hästar som finns där, så det beror ju mycket på hästen också, säger hon.

Galopp – en liten sport

Galopp är en liten sport i Sverige, om man jämför med andra länder. När det gäller tävling om pengar måste ryttaren ha fyllt 18 år.

Amanda har redan lyckats kamma hem en andra plats i SM. I år hoppas hon på fler medaljer.

– Jag satar på att vinna SM.

Vilket hon känner att även Hidalgo är sugen på.

– Om det går dåligt i det första loppet så vill jag ha revansch och det kan man se att han vill också. Desto mer jag vill vinna desto mer taggad blir han, säger hon.

Den 1 juli står Amanda på startlinjen i Frankrike för att göra sin första lopp i Fegentri-serien.

Även fast hon inte helt har bestämt sig för hur hon ska göra så finns det drömmar om en karriär inom galoppen.

– Jag vill satsa även i framtiden, men eftersom sporten inte är så stor i Sverige blir det svårt att ha en inkomst här så får får jag i så fall flytta, säger hon.