De senaste två somrarna har den mindre bassängen på Ävsjöbadet i Hagsätra varit stängd eftersom reningssystemet inte fungerar. Det har tidigare varit klart att badet ska rustas upp, däremot har det inte beslutats om hur omfattade renoveringen ska vara.

Det har tidigare stått mellan två olika alternativ, antingen att badet renoveras i sin befintliga utformning eller en mer omfattande upprustning. I tisdags beslutade idrottsnämnden och fastighetsnämnden att klubba igenom alternativet om en omfattande renovering.

– Älvsjöbadet är ett ganska gammalt bad som är i stort behov av upprustning för att kunna fungera i framtiden. Vi kommer nu även utveckla badet, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund, (C).

Uppvärmda bassänger

Beslutet innebär att tre nya byggnader ska byggs på platsen; en personalbyggnad, en byggnad för omklädningsrum och toaletter, samt en byggnad för driftsfunktion och förråd. Planen är att byggnaderna tillsammans ska bilda ett bullerskydd mot Ormkärrsvägen. 

Förutom detta ska även vattenreningssystem bytas ut och alla tre bassänger ska bli temperade, vilket kommer innebära att man kan börja bada redan i maj och fram till september. Det kommer även medföra att Älvsjöbadet blir ett betalbad.– På uppvärmda bad har vi en avgift som i dagsläget ligger på 80 kronor för vuxen och 20 kronor för barn och den principen ska även gälla Älvsjöbadet, säger Karin Ernlund.

Anette Carlsson promenerar i närheten av badet. Hon är positiv till att badet nu ska rustas upp, eftersom det känns slitet. Hon är även beredd på att betala en slant för att få badet uppvärmt.

– Jag tycker att det är så förskräckligt kallt här, så jag skulle tycka det vore helt okej att betala. Så länge det är en skälig summa och helst gratis för ungar, säger hon.

"Levande och rolig"

Utöver upprustning av själva badet kommer det även finnas fler möjligheter till aktiviteter runt om. Exempelvis plats för spontanidrott, möjlighet för foodtrucks att stå där samt nya grillplatser, enligt Karin Ernlund.

– Det kommer finnas flera saker som gör badet till en mer levande och rolig plats, säger hon.

Vad renoveringen förväntas kosta håller staden sekretessbelagt till upphandlingen är klar.

Badet kommer stängas under sommaren 2023 för renovering och väntas öppnas igen till sommaren 2024.