Charlotte Ovefelt, klubbchef för Älvsjö AIK, vid 11-mannaplanen på Älvsjö IP. Foto: Märta Lefvert

Älvsjö IP rustat för 11,5 miljoner kronor

Älvsjö IP har rustats rejält – med nya konstgräsplaner, ny belysning, nya omklädningsrum och en ny entré. "Det viktigaste är att barnens säkerhet ökat", säger Charlotte Ovefelt, klubbchef vid Älvsjö AIK.

  • Publicerad 11:30, 22 apr 2021

En helt ny entré byggs just nu vid Älvsjö IP. Den har både regnskydd och belysning och är en stor förbättring för alla barn och unga som spelar fotboll här.

– Förut har de stått i halvdunklet vid parkeringen och väntat på att bli hämtade efter träningen. Nu kan de stå tryggt under tak. Det är ett jättelyft, säger Charlotte Ovefelt, klubbchef vid Älvsjö AIK.

Den nya entrén är ljus och torr, även när det spöregnar. Snart är den klar. Foto: Charlotte Ovefelt

1 500 personer tränar

Älvsjö AIK driver Älvsjö IP på uppdrag av Stockholms stad. 1 500 personer tränar här, de allra flesta barn och ungdomar men också seniorer. Slitaget är hårt och en upprustning har länge varit efterlängtad. Nu är den klar.

– Det var hög tid, med tanke på alla som tränar här. Vi har också ett damlag på elitnivå och det kräver ju en del, säger Charlotte Ovefelt.

Under förra året fick både 11-mannaplanen och de tre 7-mannaplanerna nytt konstgräs. I ett fall rörde det sig om återanvändning – det gamla konstgräset från 11-mannaplanen flyttades till en av 7-mannaplanerna.

– Även om det var för slitet för elitspelarna fungerar det bra för barn och unga, säger Charlotte Ovefelt.

Älvsjö AIK har nya vepor längs med 11-mannaplanen med peppande budskap som "Alla får vara med", "Alla är olika – olika är bra" och En schysst attityd räcker långt". Foto: Märta Lefvert

Bättre belysning

Anläggningen har också fått ny och bättre belysning och ståplatsläktaren försetts med nytt räcke. Dessutom har omklädningsrummen fått helt ny inredning, nya duschar och nya golv, tak och väggar.

Stockholms stad har satsat totalt 11,5 miljoner kronor på upprustningen. Det är väl investerade pengar, tycker fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

– Jag vill särskilt lyfta fram de trygghetsskapande åtgärderna. Den nya, starkare belysningen och den nya entrén kommer att göra stor skillnad för barn och unga, säger han.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Pekka Pääkkö

Konstgräs återanvänds

Dennis Wedin är också nöjd med att staden kommit i gång med att återanvända konstgräs som blir för slitet för elitspelare efter cirka tre år. Metoden har använts även i Högdalen och under åren som kommer ska många andra fotbollsplaner få begagnat konstgräs från elitplaner.

– Det är bra både för skattebetalarna och miljön, konstaterar han.

För närvarande sätter pandemin gränser för aktiviteterna på landets fotbollsanläggningar och det gäller förstås även Älvsjö IP.

– Det finns ett stort sug efter att få komma i gång som vanligt när restriktionerna har hävts. Då känns det extra bra med en nyrenoverad idrottsplats, säger Dennis Wedin.

Hemmapremiär i Elitettan den 24 april

Den 17 april var det premiär för Elitettan 2021. Älvsjö AIK mötte Borgeby FK och vann med 3–2. Målen gjordes av Ellinor Johansson (2) och Alice Bergström.

Den 24 april klockan 14 är det hemmapremiär i Elitettan på upprustade Älvsjö IP. Då möter Älvsö AIK:s damer Jitex Mölndal BP.