Under gårdagen lättade Älva ankar från Stocksunds hamnplan. Gymnasieklasserna MBV2 och MBV3 är de första kullarna från Marina Läroverket som åker med tremastaren på en fyra veckor lång tur.

Totalt är det mellan 250 till 300 elever från nio klasser som ska delta i långseglingen under olika delar av rutten.

Mot medelhavet

Det nya i år är att Älva åker ned till Medelhavet – bland annat Sardinien, Korsika och Malaga.

– Vi har varit i Medelhavet förut, men det är annars nytt i år.

– Sedan är årets rutt mer komprimerad och vi arbetar med att vara mer klimatsmarta. Vi planerar för att åka tåg, buss när det går, säger Per Emteryd, rektor på Marina Läroverket.

Uppe på båthusets däck, på de omkringliggande båtarna, längs med hela kajen och ut på bryggan stod flera hundra föräldrar, anhöriga, elever och lärare och vinkade Älva adjö när hon begav sig mot höstens äventyr.

"Ovant"

Sören Engzell har varit befälhavare över Älva i över ett decennium. Han var med och hjälpte till från land när Älva la ut.

Den här gången är första på länge han inte åker med ut vid den första färden, berättar han.

– Det känns lite ovant. Men min unga kollega Christoffer Zachau som är kapten nu, han är riktigt bra och duktig, så det känns tryggt.

Rektor Per Emteryd och befälhavare Sören Engzell.

Rektor Per Emteryd och befälhavare Sören Engzell.

Anton Kyhlbäck

Tillbaka till sommaren

Den första anhalten för 84-åringen Älva är Rönne, och sedan Göteborg innan de åker vidare ned mot Cherbourg-en-Cotentin i Frankrike. Där tar nästa klass Mb22A över för att segla ned mot Malaga.

10 juni, 2024, är Älva planerad att vara tillbaka i Stocksund.