Majorna

Det råder lågkonjunktur och klimatkris i landet, då är det många som tänker till kring sina konsumtionsvanor. Några som sannerligen ligger rätt i tiden är Leksaksbiblioteket i Majorna.

I den lilla lokalen vid Slottskogsgatan finner man det mesta som kan tänkas behövas till barnen. Babyartiklar, kalastillbehör, kläder och diverse leksaker fyller hyllorna.

Verksamhetsansvariga Yrsa Dahlman berättar hur biblioteket fungerar. Mot en avgift blir man medlem och kan då låna hem diverse leksaker – för att sedan låna något annat när det fångar barnens intresse istället. Men man kan också komma förbi och bara leka en stund – helt gratis.

På Leksaksbiblioteket finns allt från leksaker till händiga nödvändigheter. Populärt är också "kalaspaketet" som innehåller vimplar och discokulor - allt för att underlätta kalaset.

På Leksaksbiblioteket finns allt från leksaker till händiga nödvändigheter. Populärt är också "kalaspaketet" som innehåller vimplar och discokulor - allt för att underlätta kalaset.

– Det började 2017 när min företrädare Anna Zajc fick barn medan hon bodde i lägenhet. Hon insåg dels att det inte går att ha alla leksaker hemma, dels att det är knäppt att det kommer och går så mycket leksaker bara från ett hem, berättar Yrsa.

– Min genomgående idé och tanke är att barnen i dag kommer växa upp i en värld som vi har konsumerat sönder, så dels vill vi ge dem en lite mer sund syn på konsumtion och att dela, men också tänka på att de är små och ska få testa allt – precis som vi fick.

Konceptet fanns sedan tidigare i Europa, men i Sverige ekade det tomt. Sedan startskottet i Majorna har konceptet dock spridit sig ut i landet, och i dag finns det knappt tio bibliotek i olika storlekar.

Framtidsplaner

– Just nu jobbar vi mycket med att nå ut bredare. Vi vill till exempel finnas till för människor som inte lätt kan ta sig just hit. Därför började vi med pop-ups i Tynnered i november, första torsdagen varje månad. Då har vi lite event som är öppet för alla, där vi anordnar ansiktsmålning och pyssel – såklart är också låneverksamhet igång! Berättar Yrsa.

– Samtidigt börjar det också dyka upp fler leksaksbibliotek och det vill vi såklart supporta och få att hända!

För att underlätta arbetet för nya bibliotek har de konstruerat en handbok som ska underlätta uppstarten för andra.

– Vi har redan gjort det här jobbet en gång så då kanske vi kan göra att de får en lite smidigare väg. Detta är ju inte en verksamhet som hotas av konkurrens utan för oss är det bara positivt om det öppnas fler, säger Yrsa.

I år blev Leksaksbiblioteket i Majorna också en av fyra nominerade till konsumentpriset Blåslampan, något de såg som en härlig överraskning.

– För oss var det positivt och spännande! Det är alltid kul att vi blir lyfta, särskilt eftersom vi egentligen jobbar "mot" konsumtion. Så det är spännande att uppmärksammas i ett sammanhang där det framförallt varit klassisk konsumtion som blivit lyft!

Tillslut blev det Matpriskollen som tog hem priset, men Yrsa och kollegorna hänger inte läpp för det.

– Jag är bara jättetacksam för att jag får göra det här, jag har aldrig jobbat någonstans där det varit så mycket människor som verkligen älskar verksamheten!