Fler och fler bilder av norrsken dyker upp i lokala Facebookgrupper.

Till vinterhalvåret kommer fenomenet att bli ännu vanligare.

Calle Rosenqvist är chefredaktör på fototidningen Kamera och bild och driver bildsidan Norrsken på Facebook. Han tror att intresset för fenomenet har ökat då man numera enkelt kan fotografera norrsken med en vanlig mobiltelefon och dela med sig av sina bilder.

Max 2025

Just nu bjuder dessutom naturen på extra goda chanser.

– Hur starkt norrskenet blir, och hur stora chanserna till att se norrsken på himlen, går att koppla till solens aktivitet. Anledningen är den elvaårscykel där aktiviteten ökar eller minskar beroende på var i cykeln vi befinner oss. Just nu är solens aktivitet ökande, med maximum 2025, säger Calle Rosenqvist.

Skådespelet förstummar många men vad är det som är tjusningen i det?

– Att det är fantastiskt vackert och att det är en häftig känsla att uppleva när ljuset dansar på himlen, det är jag nog inte ensam om att tycka. Att det sedan inte är helt självklart att kunna se det – man vet inte när och var det går att skåda – bidrar också till mystiken och känslan av att man tittar på något som är relativt ovanligt. Sedan är det extra roligt att försöka få till bra bilder, det blir som en jakt på att både se, uppleva och fotografera norrsken. 

Att lyckas fånga ett norrsken är inte alltid så lätt. Men Calle Rosenqvist jobbar dagligen med foto. Han ger tips hur man får en lyckad norrskensbild.

– Använder du en kamera så använd stativ och ett ljusstarkt objektiv för att samla in så mycket ljus som möjligt eftersom norrskenet ofta är ljussvagt. Fokusera på en stjärna eller något långt borta för att få rätt skärpa, och använd även flera sekunders slutartid och testa dig fram, säger han.

Många har ju bra kameror i sina mobiltelefoner i dag. Hur ska man göra med en sådan?

– Kolla om du har något nattläge på telefonen, det brukar kunna justera inställningarna automatiskt. Annars kanske det finns ett läge för att manuellt ställa in alla inställningar, då får man testa experimentera – och glöm inte att använda stativ eller lägga telefonen någonstans.