Kristina Philipson och några vänner till henne jobbar hemifrån och träffas och badar utomhus varje morgon.

– För mig är det en skön daglig rutin. Då får man komma ut och träffa lite människor samtidigt som man gör något med kroppen, säger Kristina Philipson.

Hon vet inte exakt vilken temperatur det är i vattnet mer än att det är kallt.

– Vi har ingen termometer, men det är isflak som guppar i alla fall!

Viktigt att klä sig rätt

För den som vill vinterbada gäller det att vara förberedd. Många av dem som badar väljer att använda badskor för att inte frysa så mycket om fötterna. Kristina Philipson och hennes vänner är även noga med att ha mössor på sig.

– Vi vill inte att det ska bli så stor temperaturskillnad för huvudet, säger hon.

Känner du något motstånd när du går ner i det kalla vattnet?

– Man gör det så pass ofta och vet om hur bra man mår efteråt eftersom det drar igång kroppens belöningssystem. Man får en adrenalinkick och blir lite beroende av det. Sedan hade det såklart varit ännu bättre om man kunde basta i anslutning till att man badar, säger Kristina Philipson, som också är medlem i Sätraskogen bastuförening som driver frågan att få en bastu vid badet.

Tummen upp för bastu

Frågan utreds av Skärholmens stadsdelsförvaltning. De är positiva och försöker hitta en plats till bastun, men ärendet har skjutits på framtiden till följd av covid-19, berättar Sara Heppling Trygg, chef stadsutveckling på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

När en bastu kan bli verklighet kan hon inte svara på i nuläget. Men stadsdelsförvaltningen har uppmärksammat det ökade intresset för vinterbad och för första gången låtit stegen från bryggan sitta kvar i vattnet långt in på vintern.

– Vi försöker understödja det här med vinterbad. Men om det blir mycket is så måste vi ta upp den, annars fryser den. Men så fort det blir varmare så sätter vi i den igen, säger Sara Heppling Trygg.

I väntan på att bastun blir av har Kristina Philipson startat facebookgruppen Kallbad 127 där de som bor i området kan söka badsällskap.