Diakonen Anna Hirsch hälsar på alla som kommer in i Forumkyrkan. Hon kan namnet på varenda en.

Flera som kliver över tröskeln är en del av matkassegruppen och en av dem är Joel Ekstedt som är sjukskriven för resten av året. Han berättar att stödet betyder mycket för honom. Han tror inte han hade klarat sig utan det.

– Knappt inte, tror jag, säger han.

Joel Ekstedt berättar att det brukar vara allt möjligt i matkassarna.

– Pasta, potatismos, kyckling, korv. Bra, för jag är inte vegetarian, jag är köttätare. Ibland finns det snask.

Nya skrivs in varje vecka

Genom samtal avgör diakonerna vilka som har rätt till en matkasse. Sedan i september har behovet bara växt, berättar Anna Hirsch, vilket inte är konstigt när livsmedelspriserna har ökat med 16,1 procent på ett år, enligt siffror från SCB.

Varje tisdag skrivs ett par nya in i matkassegruppen. Totalt består gruppen av ungefär 150 personer.

– Det kommer människor som har inkomst och bidrag, men de får det ändå inte att räcka till alla kostnader, säger Anna Hirsch.

Det händer att skilda föräldrar väljer att inte hämta sin matkasse de veckor de har barnen, berättar hon. De vill inte att barnen ska veta att de är fattiga. I stället äter de mindre och sparar mat under veckorna de är själva.

Sista skyddsnätet

Men Nacka kommun har inte sett någon ökning av antalet som är i behov av socialbidrag, berättar Filip Wiljander (M), ordförande i arbets- och företagsnämnden som ansvarar för socialbidrag.

– Vi utgår från att de som behöver bistånd söker och då gör vi en individuell bedömning. Det är alltid en balans av hur generös man ska vara med skattepengar och ansvaret individen själv har för sin ekonomi. Socialbidrag ska vara sista skyddsnätet, säger han.

Filip Wiljander uppskattar det välgörenhetsarbete som kyrkan och övriga inom civilsamhället står för.

– Det är jättebra, det är det som civilsamhället ska göra.

Diakonen: Kommunen kan göra mer

Enligt diakon Anna Hirsch har kyrkan och kommunen ett gott samarbete, men det finns utrymme för utveckling.

– Kommunen kan alltid göra mer. Det är så att socialtjänsten ska vara sista skyddsnätet. Jag tycker inte alltid att det är så. Det blir civilsamhället i olika former som får kliva in, säger Anna Hirsch.