Under januari till och med november 2023 föddes knappt 360 barn i Lidingö stad. Antalet nyfödda under fjolårets elva månader är det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka Statistiska centralbyråns (SCB) månadsstatistik för Sveriges kommuner sträcker sig. Än är inte antalet födslar för december sammanställda, men skulle de ske i samma tak som resten av året skulle de landa på cirka 395.

Antalet invånare på Lidingö har samtidigt ökat från 40 600 år 2000 till 48 400 förra året.

– Nästan 8000 invånare har alltså tillkommit, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Sedan år 2010 har barnafödandet minskat i Sverige. I Stockholms län föddes 1,44 barn per kvinna år 2022 – och om det föds färre än 2,1 barn per kvinna i snitt i Sverige så minskar befolkningen.

– Lågkonjunkturen efter finanskrisen 2008 har möjligtvis bidragit till den senaste nedgången i barnafödandet, säger Vitor Miranda.

– Unga människor får svårare att köpa bostad. Det är också fler som jobbar som frilansare och egenföretagare och därmed kanske upplever mindre stabilitet på arbetsmarknaden.

Efter lågkonjunkturen på 1990-talet föddes klart färre barn. Men ekonomi kan inte helt förklara nedgången, enligt , berättar Vitor Miranda. Arbetslösheten i Sverige har varit relativt låg, och lågkonjunkturen relativt mild.

– Minskningen av antalet födda barn började redan 2010 och då bör det finnas orsaker som inte har med ekonomi att göra.

Väntan på trygghet?

Forskningen ger inga klara svar – men att det kan bero på oro kring framtiden diskuteras. Klimathotet och frågor kring internationell säkerhet kan väcka tvivel hos den som går med barndrömmar.

– Även kriminalitet och brott i Sverige kan föra med sig att man väntar längre med att skaffa barn. Man kanske vill kunna köpa bostad i ett tryggare område med bättre skolor.

Fler kvinnor blir gravida senare i dag vilket kan innebära att man inte hinner få lika många många barn under sin fertila period i livet.

– Om man börjar försöka vid 25-30 års ålder och ser att man behöver behandling har man mer tid på sig än om man upptäcker det vid 40.

Väntas trenden fortsätta?

– Det kan vara så att många vill ha barn men väntar på trygga jobb och bostäder. Då kan det komma en vändning – om arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden skulle bli tryggare. Men den utvecklingen är svår att förutspå.

Historiskt sett kan toppar följa dalar.

– Vi såg en ökning under 2000-talet, dels på grund av att folk hade väntat med barn under 90-talskrisen.