Snart har ett år har gått sedan det tydliga beskedet från Alliansens Jan Stefanson (KD). Man var inom styret överens med fastighetsägaren att ta en annan väg för Viktor Jonsson-huset. En rivning av affären och närliggande magasinet skulle på så sätt ge plats för radhus.

Då Mitt i ringer upp Jan Stefanson i januari 2024 låter han inte lika tvärsäker. Samtalet berör först fastighetsägarnas underhållsansvar. Den där frågan som många invånare i Bro funderar över, däribland Ulf och Marianne som Mitt i mötte utanför byggnaden i januarikylan.

Bevara i någon form

– Det är ju ett åtagande för de som är fastighetsägare att underhålla och sköta om fastigheten. Det kan de inte smita ifrån. Samtidigt så finns det ett visst intresse från politikens sida att kunna bevara fastigheterna i någon form, säger Jan Stefanson och fortsätter:

– Det behöver inte vara i kommunal regi. Det kan ju lika gärna vara på det sättet som Villa Skoga i Kungsängen drivs, alltså att en privat aktör kommer in och driver en attraktiv verksamhet.

Dialog förs nu vidare med fastighetsägaren till Viktor Jonsson-huset att hitta "en väg framåt inom ramen för vad detaljplanen medger eller vad man kan ge bygglov till".

Jan Stefanson (KD), kommunalråd, Upplands-Bro kommun

Jan Stefanson (KD), kommunalråd, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Utgångspunkten är att bevara, för det här är ju kulturfastigheter som kommunen har pekat på att man vill ha kvar. Så på den punkten är man ju tydlig.

Hur kommer det sig att ni vänt i frågan, för ett år sedan var ditt besked något helt annat, har ni lyssnat på protesterna?

– Vi har ju konstaterat detta då vi frågar medlemmar i våra partier, väljare och omgivning och lägger samman det med de värderingar som vi själva har gjort, och ser då att det här är bevaransvärt. 

Jan Stefanson klargör att det är där man står idag, i januari 2024, men framhåller samtidigt ett viktigt faktum: det är inte kommunen som är fastighetsägaren.

Så beskedet från Alliansen är att ni vill bevara Viktor Jonssons affär och även det närliggande magasinet?

– Ja, det är rätt. Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter som är väldigt starka att fastigheterna ska bevaras, och sen var det landar det kan vi inte säga i dagsläget, det ligger hos fastighetsägaren. De måste visa oss lösningar och ta initiativ till att visa oss lösningar.

Ni har ju också ett möjlighet att expropriera fastigheten, är det ett alternativ?

– Om vi skulle expropriera så övertar ju vi ansvaret när det gäller kostnader. Och där är vi inte.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Mikael Andersson

Bygglovschefen om tillsynen

Just nu pågår en upphandling för att hitta en sakkunnig som kan göra en underhållsutredning av både Viktor Jonsson-huset och magasinets skick in- och utvändigt. Detta kommer sedan ligga till grund för tjänstemännens vidare arbete.

Hany Touman är bygglovschef i Upplands-Bro och säger att sådana här ärenden tar tid.

Vissa tidningen talat med upplever det som att kommunen medvetet låter byggnaden förfalla, vad vill du säga till dem?

– Det stämmer inte. Men att jag förstår att det upplevs utdraget. Men tyvärr är det ett segt system. Och det är viktigt att tillsynsarbetet blir riktigt gjort, säger Hany Touman och fortsätter:

– Det är många steg som måste tas enligt de regelverk som finns. Vi arbetar så fort vi kan för att lägga fram ett beslut för politikerna

Innan sommaren 2024 är ambitionen att politikerna ska ha ett förslag till beslut i frågan.