Följer reflexerna. Med hjälp av pannlampa hittar löparna runt längs banorna i Night Trail Run. Foto: Magnus Strömqvist

Alla mot alla i mörkret när Night Trail Run är tillbaka på Järvafältet

Efter coronaåret 2020 är Night Trail Run tillbaka igen, i mörkret kring Bögs gård. Och det är flera nyheter när arrangörsklubben Attunda OK presenterar årets lopp som avgörs den 21–23 oktober. Till exempel har man slopat könsuppdelade klasser.

  • Publicerad 14:25, 20 okt 2021

Det känns lite förlegat att dela in sig efter kön när du springer.

– Vi körde i fjol också men då var det lite low key. Nu är vi tillbaka på allvar och vi har passerat 450 anmälda, säger tävlingsledaren Stefan Knorn några dagar före loppet.

Evenemanget hade premiär 2013 och visionen, förklarar Stefan Knorn, är att deltagarna ska se mörkret som en tillgång när de ger sig ut på sina löparrundor under det mörka halvåret.

Två banor, 5 och 10 kilometer, finns uppmärkta med reflexer i skogsterrängen. Med hjälp av pannlampa hittar löparna rätt längs banorna, som båda har start och mål vid Bögs gård.

En av flera nyheter för året är att det är fri starttid, mellan 18.00 och 19.30 under torsdag, fredag och lördag.

– Vi testade med utspridd start i fjol för att minimera smittspridning. Då märkte vi att det fanns en poäng med det även nu. Det är lättare att arrangera och det blir en bättre upplevelse för deltagarna när det inte blir som en jättestor korv av löpare, säger Stefan Knorn.

Alla på samma villkor

En annan nyhet är att man har slopat könsuppdelade klasser.

– Det känns lite förlegat att dela in sig efter kön när du springer, upplevelsen är det viktiga. Och alla är vinnare på sitt sätt, så vi lottar ut priserna bland alla som kommer i mål.

Månsken. Det hoppas arrangörerna på. Därför ser årets medalj, designad av Jeanette Berndt i Sigtuna, ut så här. Foto: Jeanette Berndt

Dessutom finns en helt ny klass – 5 kilometer med hund – som går på torsdagskvällen. 30 hundar, och lika många hussar och mattar, är anmälda några dagar före loppet.

– Vi får se om vi blir utskällda! säger Stefan Knorn.

3-milslopp från Väsby

Nytt är också att den längsta distansen, 30 kilometer som går av stapeln på lördagen, startar i Upplands Väsby och har mål vid Bögs gård.

– Vi ville erbjuda något för dem som gillar att springa långt och vi har två ultralöpare i föreningen, Emelie Grafström Jenny Wallner, som har lagt upp och provsprungit banan flera gånger.

De som springer 30 kilometer samlas vid arenan vid Bögs gård och bussas till startplatsen i Upplands Väsby där det blir gemensam start och sedan en spännande bansträckning tillbaka till målet på arenan.

Här är det ingen reflexbana utan löparna navigerar själva med hjälp av en karta och en GPS-rutt som de får till sin löparklocka eller mobiltelefon. Men pannlampa krävs ändå.

– Ja, starten går klockan 16 och solen går ner vid 17. Så de startar i skymningen och springer in i mörkret, säger Stefan Knorn.

Ta en löptur i mörkret och rädda Pippi

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bristande brandskydd på grundskola

Nyheter Måste åtgärdas senast till lucia i år Brandkåren Attunda gjorde i höstas ett tillsynsbesök på Stockholm International Academy Häggvik och fann flera brister i brandskyddet. Nu ska skolan rätta till bristerna.torsdag 2/12 6:40

Kvinna åtalas – bar rakblad som vapen

Nyheter Misstänks för brott mot knivlagen En kvinna från Tureberg åtalas för brott mot knivlagen. Det var i slutet av oktober som hon greps på allmän plats, närmare bestämt i Malmparken. Hon hade ett rakblad på sig trots att det inte var...torsdag 2/12 5:20