Förra årets värmebölja kom i augusti, med algblomning som följd i Kairo- och Sättrabadet.

Kommunen avrådde då från bad.

I år har den kraftiga försommarvärmen gjort att algblomningen tagit fart i skärgården. De första rapporterna började komma från Nynäshamn den 13 juni.

Informationscentralen lutar sig dels på de iakttagelser som görs av privatpersoner, dels på SMHI:s satellitbilder. I början var det svårbedömt eftersom träden fortfarande blommade och deras pollen kan likna alger när det flyter på vattnet. Men iakttagelserna har fortsatt strömma in.

– Senast har vi fått rapporter från Haninge, ön Gillinge i Värmdö kommun, Nynäshamn, västra Runmaren i Haninge och två från Norrtälje. Det verkar vara mest utbrett i södra skärgården och det är också vad vi ser på satellitbilder, säger Emelie Rundqvist på länsstyrelsens informationscentral för egentliga Östersjön.

Koll på algläget

I Upplands Väsby håller kommunen noga koll på algläget vid de populära baden Kairo- och Sättrabadet. Vattenprover är tagna och skickade på analys till Uppsala.

– Fortsätter den här värmen så är det stor risk att det kommer att blomma tidigt. Normalt är ju att det blir en viss algblomning i slutet på badsäsongen, säger Jonas Edholm, enhetschef för idrott och fritid på kommunen.

Kairobadet i Upplands Väsby.

Kairobadet i Upplands Väsby.

Emil Salmaso

Men än så länge är det lugnt.

– Jag har inte sett några tecken på algblomning i Sättra eller Kairo än, däremot är det en viss grumlighet i Fysingen. Det är oklart varför det är lite grumligt, det kan bero på att vi röjt i vassen för att förbereda för de tre vattenbufflarna som snart släpps lösa.

På torsdagskvällen kom provsvaren: Ingen algblomning i Kairo- eller Sättrabadet. Inte heller i Norrviken. Däremot visade provsvaret på eventuell algblomning i Fysingen.

Och på fredagsmorgonen fick Mitt i en uppdatering av läget.

– Jag har precis varit i Fysingen, nu är det algblomning där. Inte det värsta jag sett, men dock tydligt. Vi kommer att avråda från bad.

Badplatsen, som är ett enkelt naturbad bakom Löwet, ligger på Locums mark. Kommunen sköter badet i begränsad omfattning med soptömning och allmän kontroll. Ingen övrig service.