Redan i höst upphör ultragyn på Sabbatsberg med två av sina uppdrag: uppföljning av patienter som behandlats för gynekologisk cancer och utredning av cellförändringar.

Och när det nuvarande avtalet löper ut nästa år tänker de inte sluta något nytt med Region Stockholm.

"Bakgrunden är vårdpersonalens larm om behovet att tillsätta mer pengar till kvinnosjukvården i Region Stockholm" skriver Jens Eriksson, VD Aleris Sverige, i ett mejl.

Vårdval specialiserad gynekologi infördes 2012 och 38 vårdgivare ingår. Nu har en revidering av vårdvalet gjorts, och Aleris är inte nöjda.

Ingen uppräkning

Framför allt för att det inte skett någon indexuppräkning av ersättningen, som nu inte ger kostnadstäckning, menar de.

"I Stockholm är ersättningen för ett läkarbesök 1 007 kronor, i grannregionen Sörmland 1 600 kronor. Stärk och ge medarbetarna i vårdval specialiserad gynekologi förutsättningar att klara sina uppdrag. Det kan i nuläget bara lösas genom att Region Stockholm satsar mer pengar" skriver han.

Tanken med revideringen är bland annat att mottagningarna ska vara större med fler läkare och fler patienter så att den medicinska kompetensen hålls uppe, men också att spara pengar, 20 miljoner kronor.

Regionen vill också ha ökad insyn hos vårdgivare som även tar emot privatpatienter och försäkringspatienter, för att säkerställa att inte de går före i kön. Men det är inget som påverkat, enligt Aleris.

Jens Eriksson, VD Aleris Sverige, är kritisk till Region Stockholms hantering av gynekologin.

Jens Eriksson, VD Aleris Sverige, är kritisk till Region Stockholms hantering av gynekologin.

Aleris

Ska stärka gynvården

Revideringen ingår i den omställningsplan som regionens mittenstyre sjösatt. Några vårdval upphör och övergår i regionens regi eller upphandlas. Andra får ändrade villkor.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, skriver i ett mejl att de har haft dialoger med många vårdgivare inför förändringarna.

"Den dialogen, och förvaltningens rekommendationer, har lett till det beslut som nu har fattats om att stärka gynvården i hela länet, säkerställa vården för de med störst behov på våra sjukhus och säkra patientsäkerheten" skriver hon.

Men oppositionen är kritisk.

– Omställningsplanen liknar allt mer en nedläggningsplan, säger oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

Haninge och Järfälla får gynmottagningar

Det är gott om gynmottagningar i Region Stockholm, 38 stycken. Men merparten finns i innerstan. Nu planeras två nya, i Haninge och i Järfälla.

På Södertörn finns idag ingen gynmottagning. Även i norra länsdelen är det glest.

Men två nya mottagningar planeras nu, en i Handen och en i Järfälla.

– Mottagningarna som tidigare fanns där har lagts ner. Men det är stora kommuner med många invånare och behovet av vård finns, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Gynekologi är ett vårdval, vilket innebär att fri etableringsrätt råder. Men i ytterområdena har det varit svårt med lönsamhet och rekrytering av gynekologer, vilket gjort att få mottagningar etablerat sig där.

Egen regi

Nu blir det alltså två nya mottagningar i regionens regi. Målet är att de ska öppna under mandatperioden, alltså senast 2026.

Hur man ska lyckas rekrytera personal vill Talla Alkurdi inte gå in på.

– Förvaltningen har i samtal med olika parter, däribland vårdprofessionen, sett att det kan gå. Jag vill inte föregå vad sakexpertisen kan komma fram till.

Men oppositionen tror att det blir svårt. Charlotte Broberg (M) påpekar att samtidigt ska 20 miljoner kronor sparas in på vårdval gynekologi.

– Det är en fin bild som målas upp, men skrapar man på ytan är det inte lika vackert. Vi känner stark oro för att mottagningarnas öppettider och utbud inte kommer att leva upp till förväntningarna, säger hon.

Även Sverigedemokraterna är kritiska, och pekar på kostnadsökningar och brist på gynekologer.

Gynoperationer tillbaka till sjukhusen

Samtidigt införs ändringar inom den gynekologiska specialistvården, som fått ta över en stor del av den vård som tidigare gavs på akutsjukhusen.

Nu lyfts en del av den tillbaka. Större livmoderkirurgi ska framgent utföras vid regionens akutsjukhus. Detta för att upprätthålla den kirurgiska kompetensen där, och för att kunna utbilda fler specialister.

Det handlar om ungefär 340 operationer om året, som nu utförs vid två privata mottagningar. Patienter som påbörjat sin behandling ska kunna fullfölja den hos sin vårdgivare.

Talla Alkurdi (S) vill täppa till de vita fläckarna på gynkartan.

Talla Alkurdi (S) vill täppa till de vita fläckarna på gynkartan.

Mostphotos/Johannes Äng

Här placeras regionens nya gynmottagningar

Flest gynmottagningar finns i innerstan – nu planeras två nya i kranskommunerna