Det var i mitten av november som Stockholms stad på nytt stängde dörrarna för besökare till kommunens äldreboenden. Då ökade antalet covidfall bland de boende kraftigt.

Sen dess har besöksförbudet förlängts flera gånger men på tisdag får äldre återigen träffa sina anhöriga.

– Äntligen! Det är ett glädjebesked, verkligen. Vi har väntat länge på det här så det känns jättebra, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

Att besök nu kan tillåtas beror dels på att smittspridningen på äldreboendena är mycket låg. Enligt Erik Slottner är det i dagsläget runt fem av ungefär 5000 äldre på boenden som har covid-19. Dessutom har alla äldre som har velat också fått sina andra dos vaccin.

– Vaccineringsviljan har varit väldigt hög. Det varierar lite mellan boendena men generellt så ligger den över 90 procent. Det gör att det nu finns ett väldigt stort skydd hos de äldre från att bli smittade och att det nu är helt rätt att återigen tillåta besök, säger Erik Slottner.

Besökare ska ha munskydd

Det kommer att finnas särskilda rutiner för hur ett besök ska gå till. Den anhörige får till exempel bara komma in på den boendes rum, besökare ska bära munskydd och boka in en tid för sitt besök. Samma rekommendationer som råder i resten av samhället gäller så klart också på boendena; avstånd ska hållas, händer tvättas och alla med symptom ska stanna hemma.

Erik Slottner ser ändå att det kan finnas en risk för att besöken leder till att några få äldre kan smittas med corona.

– Risken är så klart störst för de som har valt att inte vaccinera sig. Men även om de vaccin vi har använt ger ett väldigt bra skydd så är det inte hundraprocentigt utan det kan finnas en och annan som är vaccinerad som ändå kan bli smittad. Därför har vi vidtagit rutiner för säkra besök, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/aldre-dog-ensamma-i-covid-19-pa-boende-i-stockholm/repubd!WvlVQ0khayvc11vmjHIR@A/

Vad vill du säga till de äldre som inte har kunnat träffa sina anhöriga på lång tid?

– Det är fruktansvärt. Jag förstår att de äldre och deras anhöriga har haft ett tungt och smärtsamt år bakom sig. Vi har i olika tappningar haft besöksförbud i snart ett år nu. Det var mycket längre än någon trodde eller hoppades på när pandemin slog igenom. Jag är fullt medveten om att det har varit jättetufft, säger Erik Slottner.