– Den oron vi hör är från personal som jobbar där. Det är oro i ledningen, de byter ut folk och ändrar i scheman. Det är inget bra arbetsklimat, säger Benny Hansen, ledamot för Roslagspartiet i Österåkers vård- och omsorgsnämnd.

Tillsammans med oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har han skrivit en debattartikel där han och kollegerna uttrycker ”stark oro” för boende och personal på Enebackens äldreboende.

Enligt partierna ska Enebacken minska bemanningen med över femton personer och personalen nattetid med över 30 procent.

”Inget som påverkar kvalitet”

Nu svarar Forenede care på kritiken.

”Vi ser ingen anledning till oro och ännu mindre stark oro” skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care som driver äldreboendet. Han påpekar också att ett nytt avtal med kommunen börjar gälla 1 juni.

När det gäller bemanningen uppger han att antalet personer per avdelning kommer att vara två till tre beroende på inriktning (somatik/korttidsboende), ”vilket är både enligt nya avtalet men också brukligt i branschen och inget som påverkar kvalitet eller arbetsbelastning”.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Forenede care

Facket Kommunal är också kritiskt. I en insändare skriver Zandra Michal, avdelningsordförande på Kommunal Stockholms län att personaltätheten för mindre än tio år sedan var dubbelt så hög som idag. ”Och nu vill man skära ner den med ytterligare en tredjedel. Färre ska göra mer”.

”Att nya förutsättningar och förändringar rörande dessa kan påverka medarbetares upplevelse av sin vardag har vi full förståelse” skriver Roy Sundvall på Forenede care och uppger att bolaget ”strävar att arbeta nära fack för möta dessa frågor på ett progressivt sätt”.

Nya avtalet vassare

Han skriver även att bolaget ”hela tiden har det bästa för verksamheten framför ögonen”.

Innan Forenede care tog över kritiserades Enebacken för bland annat sjuksköterskebrist, bristande avvikelsehantering och bristande läkemedelshantering.

Roy Sundvall uppger att företaget arbetat hårt för att komma tillrätta med fel och att ett specialist-team ska stärka ”såväl ledarskap som vård och omsorg" från och med 1 juni.

Enligt Benny Hansen (RP) innehåller det nya avtalet också bättre möjligheter för kommunen att styra Forenede care.

– Enligt det avtal som löper nu kan vi inte göra så mycket. Men det som kommer har mycket fler sanktioner som vi kan göra. Det är mycket vassare, säger han.

Mitt i har även sökt Enebackens verksamhetschef.