Inne i samlingsrummet sitter flera äldre som i en biosittning och väntar på sin tur. I bakgrunden spelas lugn musik som stundtals försvinner då ljudet av fönarna tar över. 

Var sjunde vecka kommer elever från Täby yrkesgymnasiums frisörlinje till boendet för att erbjuda alla äldre en klippning eller en styling. 

– Jag är nyklippt så i dag ska jag bara bli fönad, säger Ingrid ”Ia” Kvarforth som satt sig på en av de fyra stolarna, som i dag fungerar som frisörstol. 

Hon får vatten i håret och frisöreleven Hanna Longthong börjar med att föna det med en rundborste. ”Ia”´Kvarforth förklarar att det är viktigt att få känna sig fin. 

– Man mår mycket bättre då, jag glider som på moln när jag är klar, säger hon. 

Idén kom från en av eleverna på yrkesgymnasiet och lärarna och äldreboendet hakade på fort.

”Vi tar hit upplevelsen”

Inom Yrkesgymnasiet kallas detta sätt att arbeta för ”YG i samhället” vilket innebär att varje skola genomför lokala projekt som sätter guldkant för tillvaron för andra. 

De flesta som får en klippning sluter ögonen och ser ut att njuta. 

– Det är kul att vara här för många uppskattar det verkligen. Sen är det bra träning för oss också, säger Hanna Longthong som i framtiden vill arbeta som frisör. 

Clarie Max som är aktivitetsansvarig på boendet berättar att det har blivit fina möten mellan yngre och äldre, vilken är anledning till att de startat projektet.

– De har blivit så uppskattat, eleverna tar tid på sig och det är ingen stress. Det viktigt att det kommer människor utifrån och att de får se nya ansikten, vi tar hit upplevelsen och det händer något nytt, säger hon. 

Aktiviter är en stor del

Äldreboendet jobbar mycket med aktiviteter, en dag i veckan dukas det upp för hotellfrukost, musiker och andra aktiviteter är vanliga.

Projektet med frisördagarna hoppas de ska fortsätta under en lång tid. Elene Book som bor på Silverpark säger att frisörtimmarna genom livet alltid varit viktiga för henne. När hon bodde utomlands i Las Palmas besökte hon salongerna ofta.

– Jag gick dit ofta och la håret, det var så billigt att gå där. I dag vill jag ha det som vanligt, säger hon och lutar huvudet bakåt. 

Hon berättar att hon ofta längtar till att eleverna ska komma tillbaka.

– Personalen gör ju så gott de kan men de hinner inte alltid med. Det är så kul när de kommer hit och man får beröring och någon att prata med och så blir man väldigt fin. Allt som är lite annorlunda är kul, säger hon. 

Helt plötsligt ringer det i hennes telefon – någon har ringt fel. 

– Då har du kommit till fel nummer. Du har ringt till Täby frisörsalong, säger hon skämtsamt. 

– Det ringer alltid fel till den här telefonen, men det gör inget det är bara trevligt, säger Elene Book.