Göteborg

Det har länge saknas förare inom kollektivtrafiken. Nu är det trafikföretaget Keolis som inte får ihop tillräckligt många busschaufförer till sina turer.

Det innebär att från och med 8 januari ställer Västtrafik in flera turer på nio linjer i Göteborg. Linjerna som påverkas är 16X, 17, 40, 42, 43, 50, 121, 127 och 176.

– Keolis har omfattande problem med förarbrist och dessa linjer körs av dem. De har försökt hitta turer och linjer där de här inställelserna får så liten påverkan som möjligt för våra resenärer, säger presskommunikatör och strateg Kristians Lans.

De nya tidtabellerna gäller fram till sommaren. Men om personalsituationen förbättras kan justeringar förekomma.

– Företaget kommer att följa läget kontinuerligt. Om personalsituationen förbättras under våren är förhoppningen att åter kunna börja köra vissa turer. 

Satsar på utbildning

För att lösa situationen på kortsikt arbetar trafikföretagen med att förbättra arbetsmiljön och se över scheman och tidtabeller. Det är även många nyanställda förare på väg in under våren.

Satsar. Under 2023 utbildades 100 nya förare genom satsningen. Nu har Västtrafik beslutat att tredubbla satsningen till 2024 och ska nu utbilda 300 nya förare.

Satsar. Under 2023 utbildades 100 nya förare genom satsningen. Nu har Västtrafik beslutat att tredubbla satsningen till 2024 och ska nu utbilda 300 nya förare.

Vässttrafik

Hur kan Västtrafik motverka förarbristen?

– Vi gör flera olika insatser för att locka till oss fler förare. Bland annat medfinansierar vi utbildningar av nya förare. En satsning som vi tredubblar i storlek under 2024, från finansiering av 100 platser till 300 platser under nästa år.  

Västtrafik har även fått i uppdrag från Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i VGR att utreda hur man kan ställa tydligare krav i upphandlingarna för att bidra till bättre villkor i branschen.

– Vår situation med förarbrist är akut och som ansvariga för trafiken behöver vi agera. Därför utökar vi nu det här viktiga arbetet och gör vad vi kan för att stötta våra partners i att hitta nya förare till vår trafik, säger Anna Johansson, chef för affärsenheten på Västtrafik i en kommentar.