Vid Tenstadalens nordvästra del, precis nedanför Hjulsta, ligger sedan hösten 2022 en så kallad aktivitetsslänt.

Här finns bland annat en lång rutchkana specialtillverkad just för Tenstadalen, en parkourbana, en löpbana som går upp för slänten och ett stort sjok av trägradänger som besökare kan sitta på eller leka vid.

När Mitt i tidigare besökt platsen har boende hyllat det nya området.

– Jag tycker det är så fint att barnen verkligen får en ordentlig plats att leka på, som känns väldigt påkostad och rolig på riktigt, sa en besökare bland annat.

Den nya aktivitetsparken i Tenstadalen uppskattas av de små.

Den nya aktivitetsparken i Tenstadalen uppskattas av de små.

Nivå Landskapsarkitektur/Robin Hayes

Nominerat till pris

Det minst sagt utstickande området kan nu prisas, då bygget nominerats till en av finalisterna till Sveriges Arkitekters årliga arkitekturpris Landmärket, priset till årets bästa landskapsarkitektur.

”Anläggningen är lekfull, färgstark och rörelsefrämjande. Den utnyttjar dalens branta slänt för att bjuda på fysiska utmaningar som klättring, intervallträning och lek. Här har ungdomarna äntligen blivit hörda och det finns i lekslänten förutsättningar för ömse sidor av dalen att mötas.”, skriver juryn bland annat i motiveringen.

– Det är det mest prestigefyllda priset som ges ut i Sverige inom den här kategorin. Det är väldigt kul på många sätt, man blir stolt, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Parken var en del av Grönare Stockholm – stadens satsning för att rusta upp och utveckla parker, gångstråk, naturområden och torg.

– Det är väldigt roligt att ett sådant projekt nomineras. I bygget av Tenstadalen har man kombinerat lek med de gröna faktorerna som nya planeringar av växter, buskar och träd som stärker den biologiska mångfalden. Dessutom har man breddat vägen för gång och cykel på ett väldigt fint sätt och adderat bänkar under tak som skyddar mot både regn och sol, säger Lars Strömgren.

Parken har fått färggrann belysning för extra effekt.

Parken har fått färggrann belysning för extra effekt.

Nivå Landskapsarkitektur/Tomasz Majewski

Projekt pågår

Just nu pågår tre Grönare Stockholm-projekt i Järva. En grön slänt längs Hagstråket i Tensta planeras att stå i full blom till sommaren, berättar Lars Strömgren.

– Järva har många hårdgjorda ytor som snabbt blir varma på sommaren och sårbara när det regnar mycket. Längs Hagstråket bryter vi upp betongen och gör terrasser med träd och grönska i stället, vilket blir ett trevligt inslag samtidigt som det förhindrar översvämningar vid omfattande skyfall, säger han.

Lekplatserna Trudelutten i Kista och Gribbyparken i Spånga rustas även upp och ska stå färdiga 2025.

– Det blir fokus på att stärka den biologiska mångfalden utan att för den delen konkurrera med barnens lek. Det kan snarare bli ett pedagogiskt inslag miljön, säger Lars Strömgren.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Klara B Orreteg

"Landmärket" delas ut på Arkitekturgalan 2024, som äger rum den 9 april på Slagthuset i Malmö.