Göteborg

Nämnden för funktionsstöd måste spara 35 miljoner kronor.

Som en del i att få budgeten i balans föreslår förvaltningen i ett tjänsteutlåtande att stänga två av kommunens fem aktivitetshus för personer med psykisk ohälsa – i Frölunda samt i Angered.

Enligt utlåtandet skulle avvecklingen innebära en besparing på cirka 8,8 miljoner kronor.

Nu på onsdag den 25 oktober väntas nämnden fatta beslut.

Aktivitetshusen, som idag finns i väster, centrum, på Hisingen samt i Angered och Kortedala i nordost, vänder sig till personer från 18 år som lever med psykisk ohälsa.

Verksamheten erbjuder social gemenskap, meningsfull sysselsättning och möjlighet att delta i arbetsgrupper.

Huvuduppdraget är att vägleda personer till att komma vidare ut i arbete eller studier.

"Möter oro och bestörtning"

Anniqua Karlsson, som arbetat som handledare på aktivitetshuset Väster i 17 år, har svårt att förstå hur man prioriterar.

– Vi är ju inte en verksamhet som kostar mycket pengar. Samtidigt arbetar vi ut folk som kommer i jobb och studier, vilket gör att de blir en tillgång för samhället igen. Vi har dessutom väldigt många unga deltagare hos oss.

Så sent som i tisdags fick personalen veta att aktivitetshuset föreslås stängas redan den 17 november.

– Vi har mött mycket sorg, oro och bestörtning från våra deltagare. Vi har deltagare som vi är ganska oroliga för. En del kommer säkert att kunna ta sig till de andra aktivitetshusen men långt ifrån alla, säger Anne Ström, som också arbetar som handledare i väster.

Oviss fortsättning. Handledarna Anne Ström och Anniqua Karlsson är oroliga över att många unga med psykisk ohälsa ska falla mellan stolarna om aktivitetshuset i Frölunda stängs.

Oviss fortsättning. Handledarna Anne Ström och Anniqua Karlsson är oroliga över att många unga med psykisk ohälsa ska falla mellan stolarna om aktivitetshuset i Frölunda stängs.

Privat

För få deltagare

Enligt tjänsteutlåtandet bedömer förvaltningen för funktionsstöd att driften av aktivitetshusen genererar höga kostnader i relation till ett fåtal besökare i väster och Angered.

Vidare skriver förvaltningen:

"Utifrån närheten till flertalet alternativa aktivitetshus, frivilligcentraler och andra öppna mötesplatser i stadsområde Nordost och Sydväst, bedöms en stängning av två aktivitetshus inte innebära stora inskränkningar på besökarnas möjlighet till en meningsfull sysselsättning."

Enligt aktivitetshusens egna mätningar har väster i snitt 24 unika besök om dagen medan Angered har cirka 10.

– Det man inte mätt är andelen personer som slussats vidare ut i arbete och studier, vilket är många av våra deltagare. Vi har en stor omsättning på våra besökare och vi har dessutom många unga, menar Anniqua Karlsson.

Om aktivitetshusen stängs kommer alla medarbetare att ingå i en omställningsprocess och erbjudas andra jobb.

"Hade inte levt idag"

En tidigare deltagare på aktivitetshuset i väster, som vill vara anonym, menar att det vore en katastrof om huset stängde.

– Jag tror inte att jag hade levt idag utan det stödet. Det är inte alla som tänker på att depressioner och psykisk ohälsa faktiskt är dödliga sjukdomar.

Efter tre år som deltagare började personen arbeta på aktivitetshuset för att nu ha påbörjat studier till aktiveringspedagog.

Hen menar att det framför allt varit kontinuiteten som varit viktig.

– Alla andra insatser man haft har varit tidsbegränsade och psykiatrin är så hårt belastad. Här har man kunnat landa utan att behöva förklara sig. Folk tror att man bara sitter och pysslar, men det föder ju så mycket annat och man inspirerar varandra till att utvecklas.