Ett hundratal lägenheter på Spannlandsgatan i Högsbo är i stort behov av renovering. Nu kommer allt på en gång och hyrorna stiger i snitt med 38 procent. Det har också tidningen Hem & Hyra skrivit om.
– Folk är ledsna. Flera känner sig tvungna att flytta. Ett par har bott är sedan när huset var nybyggt på 60-talet. De ville egentligen inte flytta. Under renoveringarna kommer man behöva flytta härifrån på uppåt ett år. Det, plus hyreshöjningar, gjorde att de tog ett bud om en annan lägenhet, säger Ralf Berntsson som är en av hyresgästerna.
Läs också: Länsstyrelsen ryter ifrån mot hyreshöjningar
Bildade Akionsgruppen Spannlandsgatan
Drygt 80 procent av hyresgästerna har skrivit på en protestlista mot hyreshöjningarna och varje vecka bjuder Aktionsgruppen Spannlandsgatan in till möte där hyresgästerna kan yppa det man känner.
– Vi försöker ingjuta mod. För egen del går hoppet upp och ner, säger Ralf Berntsson.
Hyresgästerna är besvikna på både Familjebostäder och Hyresgästföreningen som de menar inte har gjort sitt jobb. Aktionsgruppen har begärt att regionstyrelsen för Hyresgästföreningens ska granska processen.
– Vi inväntar svar både från deras nästa möte och Familjebostäders nästa möte, säger Ralf Berntsson.
Solceller på taket
Obligatoriskt för alla boende är takbyte, solceller på taket, nytt klimatskal, balkongrenovering, stambyte, nya badrum, nytt fläktsystem, omdragen el, nya förråd, entréer, postboxar och utemiljö. Som tillval finns också nytt eller renoverat kök, säkerhetsdörr, parkettgolv och uttag för tvätt- och diskmaskin.
– När vi ser att en fastighet behöver en renovering gör vi alltid en ordentlig översyn av fastighetens brister och behov av åtgärder. Sedan tar vi fram en åtgärdsplan. När detta var klart för Spannlandsgatan bjöd vi in samtliga boende i huset till att delta i ett samråd för att diskutera de planerade åtgärderna. Därefter förhandlade vi en hyreshöjning med Hyresgästföreningen, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.
"Tråkigt att vi har hamnat här"
Hon ställer inte upp på bilden att många tvingats flytta på grund av att de inte har råd med eventuella hyreshöjningar.
– Vi för alltid samtal med alla hyresgäster. Är det så att man själv väljer en permanent omflyttning av olika skäl försöker vi lösa så man kan få en likvärdig lägenhet i närheten. Det kan vara någon som idag lever ensam i en större lägenhet, och som i samband med renoveringen, väljer att flytta en bostad som bättre passar personens behov. På det sättet slipper man även att först flytta till en evakueringslägenhet och sedan tillbaka, säger Katrin Amgarth.
Hur känns det att det har blivit en stor konflikt av det här?
– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att vi har hamnat här och vi lyssnar på våra hyresgäster och för samtal med vår styrelse. Vi har inte tagit detta vidare till hyresnämnden eftersom vi vill fortsätta att föra samtal ett tag till. Vi vill att som många som möjligt ska vara nöjda.
Finns det en möjlighet att hyreshöjningarna blir lägre?
– Det går inte riktigt att svara på eftersom samtal förs. Men vi vill få en lösning på det här så snart som mjöligt. Skulle det landa i en hyreshöjning så har det också en sjuårig trappa. Man får inte hela höjningen från början, säger Katrin Amgarth.