Det var runt sjutiden på morgonen den 5 oktober som en villa i sommarstugeområdet Stentorp totalförstördes i en explosion. Nu åtalas tre personer för att ha orsakat den kraftiga explosionen.

Två minderåriga pojkar, en 17-åring och en 16-åring, åtalas båda för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det var en kraftig sprängning som gav omfattande skador. Även om huset fortfarande står upp är det i princip totalförstört. De som vanligtvis bor i huset bodde inte där vid tillfället för sprängningen. De trodde att det kunde finnas en risk att någon skulle göra någonting, säger åklagare Henrik Stiernblad till Mitt i.

Hämnd efter Skogåsmord

Mitt i har tidigare berättat att på adressen för explosionen, har en man som förekommer i utredningen kring mordet på en 15-årig pojke i Skogås, tidigare varit skriven. Denna man är kopplad till Bronätverket som i sin tur arbetar tillsammans med det så kallade Foxtrotnätverket, uppger åklagaren.

– Vår bedömning är att motivet till den här gärningen är en hämnd för Skogåsmordet som skedde på en sushirestaurang, säger Henrik Stiernblad.

Mordet i Skogås ägde rum den 28 januari förra året.

Utöver att de två minderåriga pojkarna åtalas så åtalas även en 19-årig man för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och även för brottet "involverande av en underårig i brottslighet". Detta är en relativt ny lagstiftning som har funnits sedan den 1 juli 2023 och kan leda till fängelse i fyra år.

Varför menar du att det här är ett led i en konflikt mellan kriminella nätverk?

– Vi har tillräckligt mycket bakgrundsinformation för att kunna bedöma att det här är ett led i konflikten inom Foxtrot-nätverket.

Reste till brottsplatsen med taxi

De åtalade pojkarna ska, enligt åtalet ha hämtat minst tre kilo sprängämne och tillbehör på en adress i södra Stockholm. Därefter ska de ha transporterat sprängladdningen i en taxi. Chauffören ska ha varit ovetande om vad som transporterades i bilen.

Sprängladdningen beskriver åklagaren som "väldigt väldigt känslig".

– Experter gör bedömningen att det var förenat med livsfara att transportera en sådan i en bil, säger Henrik Stiernblad.

19-åringens inblandning

Den 19-årige mannen åtalas för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. Här menar åklagaren att han har varit den som beställt taxi åt de minderåriga pojkarna och även försett dem med mobiltelefon. 

Samtliga tre personer som står åtalade nekar till brott. En av de minderåriga pojkarna har enligt åklagaren gjort "vissa medgivanden".

Rättegången kommer att äga rum hos Attunda tingsrätt och är planerad att pågå i fyra dagar.

Grannarna efter sprängningen: "Vi vill inte blanda oss i"

Grannarna i Stentorp i Upplands-Bro som drabbades av förra veckans explosion är vana vid att militären spränger på närliggande övningsfält. Men den här gången förstod de snabbt att detonationen som förstörde villan var någonting helt annat.

I sommarstugeområdet Stentorp som drabbades av detonationen under torsdagen den 5 oktober är det på måndagen den 9 oktober lugnt och stilla då Mitt i återvänder till platsen.

Förödelsen vid den berörda villan är enorm. Men nu har någon satt upp stora träskivor som skyddar de delar av huset som tidigare hade fönster och dörrar. 

Isolering, glassplitter och skor

Den stora mängden av träplankor, isolering och glassplitter som spreds över området i och med explosionen har någon försökt städa upp.  En del ligger upplagt i prydliga högar runt den drabbade fastigheten och på gräsmattan intill vägen. Mitt bland allt bråte finns en hög med skor som frosten har fått fäste på. Strax intill skohögen ligger en jacka.

Förödelsen var fortfarande stor då Mitt i besökte platsen på måndagen den 9 oktober.

Förödelsen var fortfarande stor då Mitt i besökte platsen på måndagen den 9 oktober.

Stefan Källstigen

Grannar: "Smällen lät annorlunda"

Två personer som bor i området passerar villan och vill ogärna först tala med tidningen Mitt i. Men de säger sedan att de är vana vid att det sprängs i området i och med att militärens övningsfält ligger så nära villorna.
– Men den här smällen lät annorlunda, förklarar en av personerna.

– Den kom liksom närmare än vad de brukar göra, säger den andra personen och tittar sorgset mot villan och förödelsen.

De båda personerna tydliggör att de "inte vill blanda sig i vad som händer” och att de heller aldrig hälsat på de som bor i villan innan de vandrar vidare.

Ingen frihetsberövad

Efter lunch på måndagen den 9 oktober uppger kommunpolis Magnus Nilsson att ingen ännu har gripits efter explosionen. Polisen är fortsatt säkra på att ingen befann sig i huset vid explosionen och att ingen heller har skadats fysiskt.

– Sen har ju den närmaste grannen fått fönstren utblåsta utav tryckvågen, men i huset som drabbades av detonationen så var det ingen hemma, nej, säger Magnus Nilsson.

Hade ni bett de boende att lämna huset?

– Nej, vi har inte haft någon kontakt med målsägande innan händelsen i det avseendet, det har vi inte.

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Mikael Andersson

På adressen har en man som förekommer i utredningen kring mordet på en 15-årig pojke i Skogås tidigare varit skriven.
Huruvida polisen kände till den drabbade adressen innan torsdagens explosion, och hur man isåfall värderade denna, kan inte Magnus Nilsson svara på med säkerhet.

Han understryker dock att det rör sig om stora mängder av adresser i länet som polisen behöver ha koll på under rådande konflikter om man utgår från de personer man bedömer tillhör gängen, de som finns i närheten och därtill alla deras anhöriga i form av mammor, pappor, fruar, flickvänner och liknande. 
Men vet du med dig huruvida polisen hade bevakning av adressen?
– Nej, det hade vi inte.

Kopplar ni explosionen till rådande gängkonflikter?

– Det finns ju kopplingar mellan den här adressen och personer som förekommer i nätverkskriminalitet.

Den drabbade fastigheten i området Stentorp i Upplands-Bro.

Den drabbade fastigheten i området Stentorp i Upplands-Bro.

Stefan Källstigen

Grannar efter villasprängningen: "Vi vill inte blanda oss i"

Polisen bekräftar gängkoppling: "Hade ingen bevakning på adressen"

Militärpolis kallades in efter villaexplosion

En kraftig explosion orsakade omfattande skador på en villa utanför Kungsängen på torsdagsmorgonen. Ett stort utredningsarbete har inletts, och på plats syntes även militärpolis som bistod i utredningen.

Larmet kom strax innan klockan 07. Explosionen har ägt rum i eller i anslutning till en villa och orsakat omfattande materiella skador både invändigt och utvändigt på huset, enligt polisen.

Ett stort hål har sprängts upp kring en dörr och även tak och fönster har skadats, och förutom polis var även räddningstjänst och nationella bombskyddet kallade till platsen.

Ingen ska dock ha skadats fysiskt i samband med explosionen.

– Huset var tomt när vi kom till platsen, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Militärpolis på plats

Strax efter händelsen syntes militärpolis från Livgardet i närheten av området.

Eftersom området där polisen nu arbetar ligger i anslutning till Försvarsmaktens mark och i närheten av deras övningsfält är detta inget dramatiskt i sammanhanget menar Magnus Nilsson.

– Jag ringde till insatschefen på Livgardet och informerade dem kort att vi haft en händelse och bad om assistans. De kunde snabbt komma ut med personal och bistå oss i utredningen för att se om eventuella gärningspersoner lämnade området eller liknande.

Sett till rådande politiska diskussionen om huruvida Försvarsmakten ska bistå polisen i kampen mot gängvåldet så tydliggör Magnus Nilsson att han hade gjort detta oavsett diskussioner som råder eftersom det är Försvarsmaktens mark som berörts av händelsen.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Mikael Andersson

Ingen gripen

Enligt Magnus Nilsson är ingen är frihetsberövad i nuläget.

På adressen har en man som förekommer i utredningen kring mordet på en 15-årig pojke i Skogås tidigare varit skriven.

– Det är inga uppgifter som jag kan kommentera, säger Magnus Nilsson.

Han vill inte heller kommentera om morgonens explosion har en koppling till pågående våldsvåg

Händelsen är rubricerad som grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Våldsvågen

Ett stort område spärrades av på måndagsmorgonen.

Ett stort område spärrades av på måndagsmorgonen.

Most Photos/Mikael Andersson

Polisen kallade in militär efter villaexplosionen

”Ringde till insatschefen och bad om assistans” ✔ Stora skador på huset: Hål uppsprängt ✔ Gängkoppling