I dag, knappt fem månader efter dödsolyckan på Nockebybron, är åklagarens och polisens utredning inne i slutskedet, enligt kammaråklagaren Joel Teran.

Det var på kvällen den 27 oktober som 16-årige Filip Graner omkom när han och en jämnårig flicka färdades på en moped på Nockebybron och blev påkörd av en bilist.

– Jag skulle säga att vi befinner oss i slutskedet av utredningen, men vi har fortfarande stenar kvar att vända på, vi inväntar bland annat olika analyssvar och där är vi begränsade av tiden vi har hos NFC (Nationella forensiskt centrum) bland annat, säger Joel Teran.

Bland annat har åklagare och polis besökt platsen där olyckan skedde på Nockebybron.

Gav det en klarare bild av vad som kan ha hänt?

– Vi vänder på varje sten för att få en så klar bild av händelseförloppet som möjligt och i det arbetet ansåg jag att det var viktigt att man också åkte ut till platsen och såg hur det såg ut där på plats, säger Joel Teran.

Att en åklagare besöker en brottsplats är ovanligt, enligt Joel Teran.

– I vissa fall, framförallt när det rör sig om allvarligare brott, kan det hända.

Kan du säga något om hur utredningen hittills har gått till?

– Vi har vidtagit sedvanliga utredningsåtgärder såsom vittnesförhör, flertalet analyser och undersökningar. Ärendet är prioriterat hos både åklagare och polisen. Det vi gör i nuläget är bland annat att invänta analyser.

Erkänt rattfylleri

Strax efter olyckan erkände föraren, en man i 40-årsåldern bosatt i Ekerö kommun, rattfylleri i polisförhör men sa att han hade svårt att svara på om han hade begått ett brott eller inte.

– Det är fruktansvärt. Jag har förstört hela mitt liv. Och förstört för andra också, sa mannen i förhör.

Hur ställer sig mannen till misstankarna i dag?

– I nuläget väljer jag att inte delge någon sådan information med hänsyn till den förundersökningssekretess som råder utan det får komma fram först vid en tingsrättsförhandling, säger Joel Teran.

När kan åtal väckas?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, ytterst beror det på hur snabbt vi kan få analyssvaren, säger Teran. 

Mitt har sökt den misstänkte mannens advokater.