Familjetragedin i Hässelby söndagen den 14 november har skakat om i landet.

En 43-årig pappa misstänks för att ha knivskurit sina två barn och sett till att de fallit från familjens lägenhet i Hässelby. Ett av de två barnen avled på sjukhus. Åklagaren Maria Franzén uppger nu att något erkännande i juridisk mening alltjämt saknas från pappan.

– Formellt har pappan inte erkänt. Han medgav ju häktningen och vissa omständigheter, men vi har inget formellt erkännande i dagsläget, säger hon.

Hur påverkar det utredningen?

– Ett erkännande är aldrig tillräckligt för en fällande dom och detta påverkar inte möjligheterna till en fällande dom. Grundutredningen och bevisningen, och i vilken riktning den talar, är viktigare, säger Maria Franzén.

Pappan sinnesundersöks

Domstolen inväntar just nu beskedet om pappan kan ha begått brotten under en allvarlig psykisk störning. Den så kallade paragraf 7-undersökningen, en mindre sinnesundersökning, av pappan beräknas vara klar i samband med att åtalet ska väckas, 15 december.

Om denna undersökning visar att pappan kan lida av en allvarlig psykisk störning kommer det beslutas om en regelrätt rättspsykiatrisk undersökning av honom.

Skulle pappan vid det här laget ha erkänt mord och mordförsök skulle en större rättspsykiatrisk undersökning kunnat göras innan åtalet skulle väckas.

– Ska en stor rättspsykiatrisk undersökning göras av pappan innan åtal så krävs ett erkännande. Men domstolarna beslutar normalt inte om de större sinnesundersökningar förrän efter huvudförhandlingen, säger Maria Franzén.

Barn kvar på sjukhus

https://www.mitti.se/nyheter/hasselbypappan-haktad-har-gjort-flera-erkannanden/repukq!dgdXJPPjkTmvd04n4WaM7g/

Det andra barnet vårdades efter händelsen för livshotande skador, och vårdas fortfarande på sjukhus. Maria Franzén är fåordig om hur illa skadat barnet är i nuläget.

– På grund av förundersökningssekretessen vill jag inte lämna några nya uppgifter om hur skadebilden ser ut. Jag hänvisar till det som tidigare sagts.

Barnen hittades av förbipasserande

Både mamman och pappan greps efter att en förbipasserande person hittat barnen. Mamman släpptes kort därefter, medan pappan häktades misstänkt för mord och mordförsök.

– Utredningen fortlöper i full kraft. Vi genomför förhör och undersöker beslag från brottsplatsen, men mer detaljerad än så kan jag inte vara, säger Maria Franzén.

Brottsmisstankarna mot mamman har försvagats, men de finns kvar.

– Vi behöver kartlägga mer innan vi tar slutligt beslut kring den formella misstanken mot henne, säger Maria Franzén.

https://www.mitti.se/nyheter/barn-dod-hittades-allvarligt-skadad-utomhus/repuko!OBhU2cOrS9it2WI6KW2dzA/