Landshövding Anna Kinberg Batras kompis fick jobb som planeringsdirektör på Länstyrelsen i maj förra året. Jobbannonsen var av det udda slaget: Den bestod endast av en lapp i receptionen på kontoret i Stockholm.

Det var HR-avdelningen på Länstyrelsen som skötte rekryteringen.

Förfarandet anmäldes till riksenheten för korruption och nu har statsåklagare Thomas Forsberg kommit fram till att han inte kommer att inleda någon förundersökning om brott.

– Jag har kommit fram till att Länsstyrelsens valda sätt att utlysa tjänsten inte på ett uppenbart sätt kan anses strida mot anställningsförordningens knapphändiga krav. Även om avvikelser har skett från myndighetens normala rutiner innebär det inte att ett brott har begåtts, säger Thomas Forsberg i ett pressmeddelanden.

JO utreder

Tidigare under tisdagen meddelade däremot Justiteombudsmannen Per Lennerbrant att han inlett en utredning av rekryteringen av planeringschefen samt ytterligare en anställning, av en organisationsutvecklare, på Länsstyrelsen i Stockholm.

— De uppgifter som kommit fram om de två rekryteringarna gör att jag vill titta närmare på om allt har gått rätt till, säger JO Per Lennerbrant, i ett pressmeddelande.