Restaurang Aira på Biskopsudden på Djurgården har sedan tidigare en stjärna i Guide Michelin. På måndagskvällen när de åtråvärda utmärkelserna delades ut till restauranger i Norden stod det klart att Tommy Myllymäkis lyxkrog får sin andra stjärna.

– Hela teamet på Aira är otroligt upprymda och glada över våra två stjärnor! Det har verkligen varit en laginsats och väldigt mycket hårt arbete för att bli erkända som en av de ledande gastronomiska destinationerna i Stockholm, säger Tommy Myllymäki och Pi Le, kockar och delägare på Aira, i ett pressmeddelande.

Aira är en restaurang med fokus på nordisk mat men med internationella kockar och inspiration från flera olika kulturer.

"De vackert serverade rätterna, oavsett om det är queneller med kammusslor eller kolgrillad vaktel, består av minnesvärda kombinationer och utsökta ingredienser", lyder Guide Michelins motivering.

Mörkare på himlen

Redan på förhand var det väntat att Stockholms Michelinhimmel skull bli några stjärnor fattigare. Så blev också fallet: Tvåstjärninga Gastrologik och Oaxen krog har bommat igen och dessutom har Agrikultur stängt sedan förra utdelningen.

Siktar mot en tredje stjärna

Som mest kan en restaurang få tre Michelinstjärnor. I Sverige är det än så länge bara Frantzén som lyckats med det, men Aira känner sig segervissa.

– Teamet är tillbaka i restaurangen efter ceremonin, och vi ser fram emot att fortsätta den här resan mot ytterligare gastronomisk excellens. Det finns ju faktiskt en till stjärna att sikta mot, säger Tommy Myllymäki och Pi Le.