Fotbollskanalen var först att rapportera om att gängkriminella dykt upp på Skytteholms IP i samband med fotbollsträningar.

Iförd skottsäker väst ska personer ha rört sig på området och även tagit kontakt med spelare.

AIK har med anledning av det skickat ut mejl om situationen till föräldrar och ledare. Även andra idrottsföreningar som håller till på Skytteholm har skickat ut information.

"En 13-åring tillfrågades om denne ville tjäna extra pengar genom att lämna ett paket", skriver AIK i mejlet.

– Det är fruktansvärt så klart, säger Max Bergander, ansvarig för hållbarhet och värdegrund i AIK, om situationen till Fotbollskanalen.

– Det är klart att det inte är något bra. Men samtidigt så ser vi en utveckling i samhället där det här pågår. Det är vad det är – men det är väldigt, väldigt tråkigt.

Prioriterad plats

Till Mitt i Solna uppger Max Bergander att föräldrar reagerat både positivt på mejlutskicket – transparensen uppskattas – och med oro.

Hur många rekryteringsförsök har upptäckts vid IP?

– Har inte exakt antal men en gång är en gång alldeles för mycket.

När upptäckte ni det här problemet?

– I en absolut närtid.

Vad gör ni som klubb nu för att hålla koll på situationen?

– Vi har en dialog med Solna stad om vad vi kan göra för att öka tryggheten. Det är staden som äger idrottsplatsen och polisen som hanterar och utreder brott. Vi samarbetar med dem och gör det vi kan för att hjälpa till.

Polisen: "Prioriterad plats"

Till Mitt i Solna säger lokalpolisområdeschef Caroline Westlund att Skytteholms IP är en av de lokala problembilderna i området.

– Det är en prioriterad plats med tanke på att det är mycket barn och unga i omlopp och att det finns en öppen narkotikascen på och omkring Skytteholm.

Hon tycker att det är bra att AIK uppmärksammar problemet.

– Vi vet att vi har gängkriminella i vårt område och det är inte ovanligt att de går runt med skyddsväst. Vi har bra samverkan med kommunen och med fotbollsklubbarna och det är klokt att AIK går ut med information och gör föräldrar uppmärksamma. Rekryteringen av unga är ett problem vi har i hela samhället just nu.