Nattfotbollen i Järva engagerar hundratals ungdomar och många ledare varje vecka.

Fram till den 20 december 2022 drevs det hela av föreningen AIF Kista, men efter att idrottsförvaltningen gjort en granskning av uppgifter som föreningen lämnat in beslutade man sig för att både återkräva utbetalningar på 1,6 miljoner och samtidigt polisanmäla föreningen, då man misstänker brott.

– När vi gjorde en fördjupad granskning av uppgifterna som nattfotbollen inkommit med var de så pass bristfälliga att vi tyvärr var tvungna att polisanmäla, säger Jenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig på idrottsförvaltningen.

Det är mycket ovanligt att idrottsförvaltningen gör en polisanmälan.

– De allra flesta föreningar sköter sig. Det händer att man får återbetalningskrav, det är en del i det hela, men eftersom vi såg misstänkt bedrägligt utnyttjande här hade vi inget val, säger hon.

Idrottsförvaltningen har granskat inkomna uppgifter från hösten 2021 och våren 2022.

– Vi vill kunna se vad stöd har gått till, så därför måste man skicka in kvitton för exempelvis ledararvodering, redovisning av tid och så vidare. Det uppgifter vi fått in är väldigt bristfälliga och man har inte heller inkommit med redovisningen i tid trots att vi påmint dem flera gånger, påtalat precis vad som saknas och även erbjudit praktisk hjälp, säger Jenny Tirén Berg.

Jenny Tirén Berg.

Jenny Tirén Berg.

Privat

"Absurd anklagelse"

Said Ali, ordförande i AIF Kista, säger att han är i chock över polisanmälan och menar att de är oskyldiga.

– Det är en absurd anklagelse. Vi välkomnar en polisutredning så att allt kan läggas upp på bordet, vi har inget att dölja, säger han.

Idrottsförvaltningen skriver i beslutet att redovisningen innehåller motstridiga uppgifter. ”Det går inte att se vilka belopp som betalats ut, på vilket sätt och till vem på ett fullgott sätt”, skriver man.

Said Ali håller inte med. 

– Det framgår tydligt vilka som fått pengarna, vi har även skickat in föreningens kontoutdrag där vi markerade vilka utbetalningar som gått till vilka ledare, med tider, datum och vilka anläggningar de jobbat på. Allt det här kommer visa sig när man sätter sig ned och kollar ordentligt, säger han. 

En annan anledning var att ni varit väldigt sena med redovisningen, trots att de erbjudit hjälp. Hur kommer det sig?

– Tidigare har vi alltid redovisat kostnader i samband med att vi ansökt om nya pengar. Nu saknade vi dessutom en utbetalning på 100 000 kronor från idrottsförvaltningen och kunde därför inte redovisa i tid, säger Said Ali.

Att AIF Kista inte längre får driva nattfotbollen är sorgligt, menar han.

– Jag har följt vissa av de här ungdomarna sedan de var 7, nu är de 20. Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende i områden som dessa, jag kan säga med all säkerhet att vi räddat många killar från en kriminellt liv. Allt det förstör man nu.

För att nattfotbollen ska kunna pågå som vanligt har stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista tagit över driften så länge, och kommer behålla samma ledare.

Hur framtiden ser ut är dock ovisst.

"Det är tillfälligt i avvaktan på en mer långsiktig lösning", skriver avdelningschef Adrian Göransson i ett mejl.