I början av året rapporterade Mitt i Järva om att AIF Kista, som drivit nattfotbollen i Järva, polisanmälts av idrottsförvaltningen, samtidigt som de återkrävdes på 1,6 miljoner kronor. 

Bakgrunden var att redovisningarna för bidragen som klubben fått för att bedriva nattfotbollen varit väldigt bristfälliga, enligt idrottsförvaltningen. Man hade inte heller inkommit med rätt underlag i tid, trots att man erbjudits praktisk hjälp och fått reda på exakt vad som saknades.

I samband med anmälningarna tog stadsdelen över nattfotbollen, och utredningar inleddes om grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman, som vid fällande dom hade kunnat ge AIF Kistas ordförande Said Ali sex års fängelse.

– Det är en absurd anklagelse. Vi välkomnar en polisutredning så att allt kan läggas upp på bordet, sa han till Mitt i då.

Läggs ned

För ett par veckor sedan kom beskedet att förundersökningen mot klubben och klubbens ordförande lagts ned.

Kammaråklagare Hans Morgell konstaterar att klubben mottagit medel från olika håll med olika krav på redovisning och att medel därför sammanblandats och redovisats dåligt, men att det inte går att bevisa att något brott skulle begåtts.

Man konstaterar även att staden varit för dåliga på att följa upp och ställa krav på vad medlen faktiskt använts till.

– Jag är lättad, men inte förvånad. Det här är en bekräftelse på att inga brott har begåtts eller att vi använt skattepengar på ett felaktigt sätt, säger Said Ali.

Han medger dock att föreningen brustit i redovisningen.

– Redovisningsfel har skett. Nu har vi lärt oss vår läxa och kommer inte göra om det. Samtidigt konstaterar man i utredningen att idrottsförvaltningen borde följt upp och ställt tydligare krav, vilket jag kan hålla med om. Vi är en liten förening som inte har råd att anställa dyra revisorer, vi behöver all hjälp vi kan få, säger han.

Återbetalningsskyldiga

På Järva stadsdelsnämnds senaste sammanträde kom dock ett bakslag för föreningen, då det meddelades att 90 000 kronor i föreningsbidrag från stadsdelen för 2022 måste betalas tillbaka.

Enligt förvaltningen har AIF Kista inte kunnat redovisa hur föreningsbidraget nyttjats på tydligt sätt, trots att förvaltningen gjort upprepade försök att kontakta föreningen för att få in korrekta handlingar. En verksamhetsberättelse har inte heller lämnats in. Man skriver dock att man inte misstror att spontanfotboll faktiskt bedrivits.

Att AIF Kistas styrelse inte godkänt den ekonomiska redovisningen trots att de inte beviljats ansvarsfrihet var även det en avgörande orsak för beslutet.

Said Ali menar att Kista AIF i och med brottsmisstanken under året inte kunnat ha haft årsmöten och att styrelsen därför inte kunnat godkänna handlingarna. När beskedet om att de friades från alla brottsmisstankar kom var det för sent att ha ett möte.

– Hade vi fått mer tid på oss, som vi bad om på grund av alla omständigheter, hade vi kunnat lämna in korrekta handlingar, säger han.

Föreningen planerar nu att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.