Barberare. Aiden Ghafari står redo för skäggiga kunder. I bakgrunden syns kollegan Jaiana Rosel och kunden David Arkhult. Foto: Pekka Pääkkö

Aiden är redo för skäggen på Fältan

Vassa blad och snygga skägg. Och så vaxning av hår i både näsa och öron. Barberaren Aiden Ghafari, 31, öppnade barbershop på Fältöversten mitt i pandemin.

  • Publicerad 17:00, 14 jun 2021

Många tror att vaxning gör ont men jag lovar, görs det med rätt teknik så känns det inte.

När Mitt i kliver in på ”Max Barber” i Fältöversten tar Aiden Ghafari emot med ett leende.

I februari öppnade salongen där skägg och hår trimmas. Shopen är inredd med tegeltapeter, barberarstolar och stora speglar med träpaneler – en klassisk inredning för en barbershop. Även den ikoniska barberarstången i rött och vitt finns på plats.

– Den symboliserar barberarna som följde med under kriget och hjälpte officerare och soldater med fältsjukvård, säger barberaren Jaiana Rosell.

Olika ansiktsbehandlingar

Salongen drivs av tre barberare som förutom skäggvård, även erbjuder olika ansiktsbehandlingar som ansiktspeeling eller ansiktsbehandlingar med ångmaskin.

Aiden Ghafari öppnade barbershopen mitt i pandemin, det är inget han ångrat. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi vaxar också öron-och näshår. Många tror att vaxning gör ont men jag lovar, görs det med rätt teknik så känns det inte. Vi klipper även hår, ungefär 30 procent är hårklipp, resterande är skäggvård, säger Aiden Ghafari.

Fler skägg

Verksamheten i Fältöversten är inte den enda som barberarna driver. De driver även frisörsalongen ”Salong Max” sedan 2010 i köpcentrumet. Efter tio år ville de anställda utveckla sin verksamhet och bestämde sig för att öppna en shop med fokus på skönhetsbehandlingar för män. Trots att de öppnade mitt i pandemin har det hittills gått bra berättar Aiden.

– Men självklart hade det gått ännu bättre om det inte var pandemi och vi hade kunnat fixat ännu fler skägg.

De senaste åren har allt fler barberarshops öppnat och många tycks ha fått upp ögonen för skäggvård. Flera som passerar shopen stannar till och rådfrågar om skäggvård.
Vad krävs då för att få ett välvårdat och stiligt skägg?

– Tålamod. Många börjar spara men ger upp fort och rakar bort skägget. Vårdar man skägget och trimmar det en gång i månaden kommer det bli lättare att spara ut till ett ”riktigt beard”.