Socialdemokraterna gör sitt bästa regionval på 20 år, med 33 procent av rösterna, vilket skulle ge 50 mandat mot 40 vid förra valet.

Men frågan är om det räcker för att bilda majoritet i regionfullmäktige.

De behöver backas upp av såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet – och även av Centerpartiet, enligt de preliminära siffrorna.

Aida Hadzialic är dock optimistisk:

– Det är ett historiskt maktskifte på gång, och det beror på att vi har presenterat ett alternativ där vi värnar våra gemensamma resurser, säger hon dagen efter valdagen.

– Vi ska ta tillbaka kontrollen över vården, och sätta patienternas behov före marknadens.

Borgerliga backar

Den senaste mandatperioden har en koalition bestående av M, L, C, KD och MP styrt Region Stockholm. Och Moderaterna kan räkna hela 16 år vid makten.

För de borgerliga är det dock nu knivigare att skapa majoritet. Samtliga partier backar – utom Sverigedemokraterna.

"SD vår antites"

Och gör de upp med Sverigedemokraterna behöver de stöd av Centerpartiet för att sitta kvar vid makten. Och det får de inte:

– Nej, och det har vi varit tydliga med hela tiden. Sverigedemokraterna är Centerpartiets antites. De har en annan människosyn. Vi delar heller inte deras syn i klimatfrågorna, och tycker att de är bakåtsträvare, säger Gustav Hemming (C).

Inte heller Vänsterpartiet finner nåd, då de enligt Hemming har en alltför vidlyftig ekonomisk politik.

Ta ansvar

Att Socialdemokraterna lär behöva Centerpartiets stöd är inget han vill kommentera:

– Det är ingen naturlag att vi ska vara med och styra i regionen. Nu får vi analysera resultatet och fundera över vilken roll vi ska ta.

Aida Hadzialic säger att de redan initierat samtal med flera partier.

– Jag känner mig hoppfull. Stockholm har röstat för förändring men det krävs att även andra partier tar ansvar för det, säger hon.

Koalition vid vägs ände

Miljöpartiet gör i sin tur sitt sämsta regionval på 20 år, med bara 3,7 procent av rösterna. Både i Stockholms kommun och i riksdagsvalet har det gått bättre.

– Jag tror att vi som litet parti tagit stryk av att sitta med och styra i regionen i en tuff tid. Väljarna skickar en tydlig signal att de vill se rejäla satsningar på vård, vårdpersonal och billigare kollektivtrafik. Vi vill nu prata med andra partier för att försöka forma ett starkt styre som kan uppnå just det, säger Anton Fendert, MP:s toppnamn.

Men det kommer inte att bli ihop med de borgerliga, eftersom det då krävs stöd av SD.

– Den blågröna koalitionen har kommit till vägs ände, säger han.

Svenonius vill ha stabilitet

Sittande finansregionråd Irene Svenonius (M) skriver i en kommentar: "Vår utgångspunkt är att fortsatt, konstruktivt och tillsammans med andra samla regionen till ett styre som fungerar, erbjuder stabilitet i en orolig tid och förmår vara framtidsinriktat".

Sverigedemokraternas Msciwoj Swigon säger att de nu som tredje största parti i regionen förväntar sig att få större inflytande, men vill inte diskutera eventuella samarbeten redan nu.

Rösträkning pågår

Den slutliga rösträkningen påbörjades hos länsstyrelsen under måndagen. Först räknas riksdagsrösterna, sedan alla kommuner, och sist regionerna.

Därefter görs den slutliga fördelningen av mandat mellan partier och ledamöter, vilket brukar ske inom två veckor.

Det nya regionfullmäktige sammanträder den 12 oktober.