Mitt i:s utsända hinner knappt in i hallen hos Tibbles mest entusiatiska tomtesamlare, Agneta ”Agge” Strand, innan hon med glädje i blicken berättar om barnens upplevelse då de får komma på besök och se hennes samling.

– Barnen kommer in här i hallen, och då är allt som vanligt fortfarande, och så kommer de runt hörnet här in till köket. Då backar de flesta lite, för det blir så mäktigt för dem, säger Agge.

För det är tydligt att den mångårige barnskötarens glädje och fokus, och kanske också lite drivkraft, ligger i att få visa upp sin gigantiska samling av tomtar för framförallt barnen.

Agge berättar att det hela tog sin början 1994 hemma på Glimmerstigen. En första liten visning av den då i jämförelse ganska så anspråkslösa tomtesamlingen skulle äga rum, då var det 75 tomtar.

– Eftersom barnen från förskolan där jag arbetade ville komma hem och titta på tomtarna och fika så samlade jag ihop dem i köket där, och sen har det bara blivit mer och mer i köket, och så flyttade tomtarna med hit till Rönnbärsvägen.

Agge, som hon kallas av de allra flesta, berättar att hon växte upp i Vällingby. När de sju syskonen gått och lagt sig lagom till julafton så satte mamma och pappa igång och pynta.

– Sen på morgonen så var det som att Tingeling hade varit hemma hos oss. Det var snurror i fönstren, tomtar överallt, det var juldukar. Ja det var helt fantastiskt!

En vecka innan första advent är det fullt upp. Då börjar arbetet med att rensa bort saker på de ytor där tomtarna ska stå i köket. Vissa saker åker ner i lådor, andra får vila inne i vardagsrummet medan julen har sin gilla gång.

Tomtar från när och fjärran samsas på köksbänkar, hyllor och inte minst en ansenlig skara som Agge benämner som hängtomtar, hon berättar att dessa är hon särskilt intresserad av att komma över just nu.

När allt är klart och alla 2 122 tomtarna står på sina platser, hur känns det då?

– Då är det bara att tända alla ljus och gå runt här, laga mat och titta på dem och njuta. Eller sätta sig ner och ta ett glas vin eller en kopp te, och bara vara med dem. 

Att det skulle finnas någon gräns då samlingen är komplett tycks inte troligt. Men utrymmet i köket där fler och fler tomtar har tagit plats genom åren börjar bli allt mer begränsat.

Då Mitt i frågar om en flytt skulle vara aktuell till följd av svårigheten att få plats med fler tomtar så skrattar Agge, och pekar snabbt ut flera ytor i köket där tomtehyllor kan byggas framöver.