Sedan 2015 har priset Årets Nätängel delats ut till personer som engagerar sig mot näthat. Årets pristagare i kategorin barn & ungdom är Östermalmsbon Adrian Macéus,15.

Priset delades ut vid en gala på Södra Teatern som sändes digitalt med Sofia Wistam som programledare. I juryns motivering står det att läsa:

"Adrian har valt att använda sin plattform för att nå ut och stötta barn och unga som har det tufft idag, och visar hur vi alla genom att engagera oss och vara närvarande kan bidra till positiv förändring”.

Långt engagemang

Adrian Macéus är både skådespelare och musikalartist, och har spelat huvudroller i Stadsteaterns uppsättning av Billy Elliot och SVT:s julkalender 2018. 2019 släppte han låten "Det blir bättre" som bygger på egna erfarenheter.

Och efter det har han arbetat som ambassadör för organisationen Friends och startat podden Tonårsliv.

I höstas fick han Lokaltidningen Mitt i:s utmärkelse "Min lokala hjälte" på Östermalm.

– Jag hoppas också att det leder till att de som känner sig utanför inte längre ska behöva gå till skolan med en klump i magen. Att de ska våga prata med någon, och tro på att det blir bättre. Man ska också förstå att det inte är något fel på en själv. Jag vill att folk ska fatta att det inte är coolt eller tufft att mobba, sa Adrian till Mitt i Östermalm i september.