Året är 1520 och danske kungen Kristian är på väg mot Stockholm för att sopa undan de sista hindren mellan honom och ytterligare en tron. Adam Pålsson spelar den unge svenske regenten Sten Sture (den yngre), som är väl medveten om att har inte har särskilt mycket att sätta emot.

– Om man är Mjällby och ska möta Manchester United är det klart man ­darrar, säger han.

Att han porträtterar en verklig person ser Adam inte som något speciellt, eftersom Sten Sture levde för 500 år sedan.

– Det finns väldigt få källor som kan styrka vad han var för en filur. Men det är roligt att gå tillbaka till dem som finns och se om man kan hitta några nycklar.

Adam berättar att han hade manuset, en mager wikipedia-sida och sedan lyssnade han på någon P3-dokumentär som research.

– Jag ville hellre göra en rolig karaktär som bidrar till filmen än något historiskt korrekt. Det är ju en svart komedi, en under­hållande rulle. Om man sedan får lite historisk spis på köpet är det bra.

Sten Sture tar farväl av sin Kristina innan han ska ge sig av för att kriga mot Kristian Tyrann.

Sten Sture tar farväl av sin Kristina innan han ska ge sig av för att kriga mot Kristian Tyrann.

Pressbild

”Som ett kollo”

Stockholm Bloodbath är en internationell produktion med både nordiska och engelska skådespelare. Däribland Alba August, Claes Bang och Sophie Cookson. Regissör är svenske Michael Håfström, som Adam jobbat med flera gånger förr. Inspelningarna ägde rum
i Budapest och Prag.

– Det var ett underbart gäng, några av Skandinaviens bästa skådespelare. Det blir lite som ett kollo när man är
i ett annat land och bor, jobbar och ­käkar ihop, säger han.

Sten Sture är en förhållandevis liten roll så Adam fick en hel del tid över. Han hade emellertid inget emot några lediga dagar på ett hotellrum.

– På förmiddagen kunde jag skriva och på eftermiddagen gå på konst­museeum medan de andra stod på ett lerigt fält fyra mil utanför Prag.

Shanti Rooney, Adam Pålsson och Linus Troedsson är några av skådespelarna i Tre systrar på Stadsteatern..

Shanti Rooney, Adam Pålsson och Linus Troedsson är några av skådespelarna i Tre systrar på Stadsteatern..

Matilda Rahm

Skarpare på engelska

Vid internationella inspelningar är allt mycket större. Man kan nästan bli lite rädd när man ser hur stort det är, konstaterar Adam. Även om storleken egent­ligen inte påverkar skådespelarnas arbete.

– Fast det kan vara svårt med ett ­annat språk, modersmålet är lättare att improvisera på. Samtidigt har jag märkt att mitt skådespeleri kan bli skarpare och tydligare på engelska, säger han.

Att Adam Pålsson spelar action hör inte till vanligheterna, även om det har hänt i både Innan vi dör och Dirigenten.

– Jag är ingen action hero precis men har gjort mer än jag hade förväntat mig. Det är väldigt roligt men kräver väldigt mycket förberedelser och är ­tekniskt utmanande. Så det är inte särskilt actionfyllt att göra. Att få göra stunt är spännande, man får adrenalinpåslag. Att känna pulsen gå upp är väl själva definitionen av spänning.

Adam Pålsson.

Adam Pålsson.

Pressbild

Börjat skriva och regissera

Adam Pålsson beskriver sig själv som en rastlös person som vill göra det han tycker är kul – vare sig det är action eller Norén. De senaste åren har han breddat sig och adderat både regi och manus­författande (”skriva film är typ det ­svåraste man göra”) till sitt cv.

– Som skådespelare gör du en liten men viktig insats, men du gör ditt jobb och går därifrån. Som regissör har du ansvar för hela den konstnärliga organisationen. Hela tiden dyker det upp nya saker: Det ska regna i dag – vad gör vi? Den skådespelaren måste gå vid lunch, klarar vi oss utan henne i scenen?

– Jag har inget stort behov av att vara lycklig men ett stort behov av att vara stimulerad. Ibland kräver det att man aktiverar sig själv.