Adam Harpaz är en 27-årig singer-songwriter från östra Australien. Han är inte känd men lever på sin musik och har enligt egen utsago fler än 1 500 livespelningar under bältet.

Men vad har han i Mitt i Söderort att göra, undrar du? Jo, en av hans senaste låtar har titeln In Hökarängen (In Hokarangen, om man söker på nätet).

Då blir man ju nyfiken: Varför skriver en australier en laid-back akustisk kärleksförklaring till en tunnelbaneförort långt uppe på norra halvklotet?

Mitt i kontaktade Adam Harpaz och bad honom berätta.

Vad har du för anknytning till Hökarängen?

– Jag hade turen att lära känna Hökarängen eftersom min fru Isabel Mia Isakson är svenska. Hennes kusin hyr en lägenhet i Hökarängen. Det är vår bas när vi är i Sverige. Senast var jag där i tre månader i somras, under min andra europeiska turné.

Turnén tog honom till länder som Island, Italien, Spanien och Ungern. Men i Hökis var det semester.

– Förutom att umgås med familj och vänner tog jag säkert 100 fika på Konditorn & Bagarn, simmade vid stranden, tog promenader i området – och skrev massa musik.

– Jag gillar att det ligger rätt så långt från citykärnan och att det är ganska lugnt, bortsett från tågen som susar förbi. Jag gillar också den nostalgiska känslan på gågatan med affärerna, det känns som att gå genom en annan epok.

Vad var det som gjorde att du ville skriva den här låten?

– Jag har en speciell anknytning till Hökarängen så jag antar att det bara måste hända. Låten bara rann ur mig en eftermiddag när jag satt på balkongen och tittade ut över tågstationen. Den var klar på en halvtimme, vilket enligt min erfarenhet tyder på en stark låt.

Bland Hökis-rävarna på lokalhaket.

Bland Hökis-rävarna på lokalhaket.

Privat

Svensk kvällssol triggade skapandet

Texten beskriver känslan av rusiga ljusa kvällar i sommarsolen.

– Vi tillbringade så många sena kvällar i den där lägenheten och jag hade så mycket energi på grund av solen som aldrig gick ner. Det kändes som att min verklighet blev skev av för lite sömn vilket triggade en annan sida av min kreativitet. Av någon anledning, långt bort från allt som är bekant, kulturellt och geografiskt, var det där jag kände mig mest bekväm och fri: i Hökarängen.

Kommer du återvända till Hökis? Och framföra din låt kanske?

– Utan tvekan kommer jag tillbringa mer tid i Hökarängen! Jag siktar faktiskt på att komma tillbaka i juli. En dröm skulle vara att ha en mysig spelning på Konditorn & Bagarn.

Låten In Hokarangen har drygt 9 000 lyssningar på Spotify. Här kan du lyssna på den.