Mitt i har tidigare berättat om Kungsängenbon Peter Johansson som skriver spänningsromaner. Peter har en bakgrund som musikproducent på 90-talet och låg bakom eurodanceartister så som Pandora. 

Den 11 mars är han tillbaka med en ny bok i sin serie. ”Något att frukta” är den tredje och avslutande delen i serien om den ofrivilliga hämnaren Elin Strand. 

Peter Johanssons tredje bok kommer att finnas att ta del av både i tryckt, digital och ljudboksform.

Levererade 90-talshits på löpande band – nu skriver han böcker

Pandora toppade listorna på 90-talet. En av männen bakom artisten var producenten Peter Johansson. Nu har han lämnat musiklivet – för att skriva spännings­romaner.

Den 23 maj släpptes ”Det vita spöket”. Kungsängenbon och författaren Peter Johanssons andra bok. Debuten ”Och sen så är jag död”, var en spänningsroman som han själv beskriver som ”en otäck nutidsberättelse om oförrätt och hämnd”.

– Det är väldigt genomtänkt att uppföljaren ska kunna läsas fristående. Utan att lämna några luckor, berättar Peter Johansson.

Författare på helgerna

Mitt i når honom mellan möten i rollen som kund­ansvarig säljare hos ett amerikanskt teknikbolag. Författarskapet är något som han ägnar framförallt helgerna till.

– Faktum är att den nya boken ska framkalla lite mer spänning om man inte har läst min första bok.

Peter beskriver sig själv som ”spänningsförfattare”. Berättelserna är inga mordmysterium utan främst parallella livsöden som vävs samman. Att lyckas skriva stavas i mångt och mycket enligt Peter: disciplin

– Min fru jobbar varannan helg. Då brukar jag skjutsa henne till tåget klockan åtta på morgonen. Sen kokar jag en kopp kaffe och sätter mig och skriver. Hon är hemma vid sex-sjutiden på kvällen. Då har jag hunnit få mycket gjort.

Peter Johansson blev ”bekant med Upplands-Bro” redan 1985.

– Jag träffade en tjej härifrån. Vi inledde ett förhållande som alla tyckte var dödsdömt. För det var åtta mil mellan Västerås och Bro. Vi gav oss satan på att vi ska visa dem. Fem år höll vi ihop, berättar han.

Producerat fyra album

Militärtjänstgöringen gjorde Peter på Livgardet. Sedan 2002 bor han i kommunen.

Även om Peter Johansson beskriver att det var lätt att skriva den första boken så har han ingen bakgrund i att skriva skönlitterärt. Däremot skrev han och producerade musik till eurodance-artisten Pandora under det tidiga 1990-talet. Fyra album och en rad hitsinglar till en artist som kom att lägga grunden för en lång rad andra stora namn som kom efter henne. Debutsingeln ”Trust Me” blev året den kom, 1993, den mest sålda svenska singeln. 2023 är det 30 år sedan.

– Att skriva en bok kräver mycket mer uthållighet än att göra en tre minuter lång låt, säger Peter.

Pandora är alltjämt aktiv som artist. Peter å sin sida valde att lämna musikbranschen och långa studiotimmar i samband med att han fick sitt första barn.

– Man arbetar när kreativiteten faller på. Så jag insåg att det här inte kommer funka med studioarbete.

Tredje boken i serien är redan klar och kommer troligtvis under 2024.

Man ­behöver ha ett fokus. Målmedvetenheten är ­oerhört viktig.

Det här är Peter Johansson

Började spela trummor vid ca 12 års ålder, gick sedan över till piano.

Hittade Anneli Magnusson (sedermera känd som Pandora) på Musikgymnasiet i Västerås 1988, genom tips från min ­pianolärare.

1993 spelade vi in och släppte hennes debutsingel ”Trust Me” och följande album ”One of a kind”. Båda sålde guld.

1995 flyttade jag till Danderyd och efter en tur via Solna och Vällingby hamnade jag i Kungsängen 2002.

Jag lämnade musikbranschen 1998 i samband med att min första dotter föddes och satsade på en karriär inom IT, där jag arbetat inom sälj- och affärsutvecklande roller.

Källa: Peter Johansson

Kungsängenbon Peter Johansson kommer nu med sin andra spänningsroman.

Kungsängenbon Peter Johansson kommer nu med sin andra spänningsroman.

Jimmie Soini

Levererade 90-talshits på löpande band – nu skriver han böcker

Peter Johansson producerade Pandoras hitsinglar – nu kommer hans andra spänningsroman