Vid Rinkeby Allé, på andra sidan vägen om polishuset och nya vård- och omsorgsboendet, ska det byggas nytt.

Mellan husen som redan står här ska fyra punkthus fördelade på två kvarter uppföras, med totalt 90 lägenheter – det beslutade Svenska bostäder om förra veckan.

Byggnaderna kommer bli nio våningar höga, med putsade fasader och solceller på taken.

– Tanken när man planerade Rinkeby Allé var att det skulle bli en stadsgata, och nu fyller vi på där helt enkelt. Det kommer bli verksamheter i bottenvåningarna, men framför allt ett välbehövligt tillskott av hyresrätter, säger Clara Lindblom (V), ordförande i Svenska bostäder.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Svenska bostäder.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Svenska bostäder.

Emma Löf Hagström

Nytt koncept

Huset kommer att vara så kallade kombohus – ett projekt som Sveriges allmännytta tagit fram och som är ett slags typhus, där husen redan är färdigritade och mycket görs på fabrik redan innan bygge påbörjas på platsen.

Det gör att det går snabbare att få upp husen, och att produktionskostnaderna kan hållas nere. Kombohusen har genererat många bostäder runt om i landet, men det här är första gången konceptet testas i Stockholm, berättar Clara Lindblom.

– Det är ett smart projekt som gör att vi kan få upp fina, funktionella hyresrätter snabbt. Vi har en akut byggkris med varsel, konkurser och människor som sägs upp, så vår allmännytta har en jätteviktig roll i att upprätthålla byggtakten, säger hon.

Gör det här att även hyrorna kommer bli lägre?

– Förhoppningen är att vi ska kunna hålla nere hyrorna så att de är lägre än annan jämförbar nyproduktion, men sedan får man inte glömma att det är tuffa tider just nu. Men genom kombohusen har vi i alla fall möjlighet att starta projektet, det hade vi kanske inte haft annars.

Här ska de nya punkthusen byggas.

Här ska de nya punkthusen byggas.

Stockholms stad

Kompiskontrakt

Lägenheterna i husen kommer vara ettor, tvår, treor och fyror.

Det kommer också finnas möjlighet till så kallade kompiskontrakt, en särskild typ av korttidskontrakt för ungdomar som ger möjligheten att dela lägenhet och kontrakt med en kompis.

– Det gör att fler kommer kunna flytta hemifrån, säger Clara Lindblom.

Hur kommer det här påverka de som bor precis intill?

– Det är en stor yta mellan de befintliga husen och vi tror att ny bebyggelse kommer passa in på ett bra sätt, det blir inte för trångt. De nya husen byggs på mark som i dag används till parkering, så inte grönytor går förlorade. Det kommer bli bra för Rinkebyborna, ju fler som flyttar till ett område, desto större kundunderlag för handlare. Det innebär att både nya och gamla invånare får bättre service, säger Clara Lindblom.

Om allt går enligt plan beräknas byggstart ske i slutet av 2024, och de första hyresgästerna kan flytta in under 2026.