Den 25-27 september blev ett stort antal gäster matförgiftade på restaurang Coco & Carmen på Östermalm.

Smittskydd Stockholm bekräftade på onsdagen att ett 20-tal personer vårdades på sjukhus med misstänkt listeriainfektion.

Tre av dessa har enligt Aftonbladet drabbats av sepsis till följd av infektionen.

Hittills har miljöförvaltningen fått in sammanlagt 81 anmälningar om matförgiftning.

– Vi är bestörta över det som inträffat och hoppas att de som drabbats tillfrisknar fort, skriver delägaren Joakim Almquist i ett mejl till Mitt i.

Väntar på provsvar

Coco & Carmen gick tidigt ut med information om utbrottet på sin hemsida. De stängde restaurangen på eget initiativ och informerade alla gäster som besökt dem under den aktuella tidsperioden.

– Våra gästers välbefinnande är det viktigaste för oss. Så snart det framkom misstanke att händelsen eventuellt kunde kopplas till vår restaurang tog vi beslutet att stänga för att identifiera orsaken.

Under tisdagen och onsdagen har miljöförvaltningen tagit prover och kontrollerat såväl kök som mat och utrustning på restaurangen.

– Det kommer att ta ett par dagar innan vi får svar, och det är först då vi vet mer.

Återskapa förtroendet

Joakim Almquist skriver att utbrottet är en isolerad händelse, och att de inte vill öppna restaurangen förrän de vet var smittan kom i från, och hur de ska undvika att något liknande händer igen.

– Vi vill att alla gäster ska känna att de vill komma tillbaka till oss, och att vi återskapar förtroendet. Självklart ska vi se över hur vi kan ge de gäster som drabbats en möjlighet att få en bra upplevelse.

Bland anmälningarna är det många som nämner att de har ätit avsmakningsmenyer på 14– 15 rätter. Bland de rätter som nämns finns dumplings med champinjoner, vaktellår med rabarber, ostron, rödräka med kiwi, persiljerot med färskost, svensk gris och croque monsieur.
De som har insjunknat uppger symtom som illamående, feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor.