Lidingö har ett sprudlande idrottsliv som lever trångt. Många föreningar har långa köer, men hallbristen gör det svårt att växa.

Förra veckan lade staden ut en enkät och frågade vad Lidingöborna önskar sig när det cirka 86 000 kvadratmeter stora Högsätra idrotts­område ska utvecklas. På några dagar fick staden in över 700 svar.

– Det har varit ett otroligt stort intresse, säger Staffan Strömbäck (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hur önskemålen har sett ut vill han dock inte gå in på.

– Vi har inte fattat beslut om att staden ska bygga och vi är intresserade av att få veta om det finns föreningar och företag som vill bygga på platsen.

Planerar staden att investera i området?

– Det kommer i steg två när vi har fått in intresseanmälningarna. Vi har inte satt någon investeringsbudget men det är inte så att det finns en nollbudget heller.

Fler arenor behövs, då många föreningar köar för att få tider i lokalerna som finns, konstaterar staden.

”Alldeles för få tider”

I dag finns en sporthall, en fotbollsplan, en skatepark, en cykelpark, en ishall och en tillfällig ishall. Tre föreningar tvingas samsas om tiderna. Gemensam är också drömmen om en ny ishall på två våningar. Då skulle det finnas plats för fler isidrotter, menar Katarina Henriksson, ordförande i IFK Lidingö kontsåkningsklubb.

– Vi har ett bra samarbete föreningarna emellan, turligt nog då då vi har alldeles för få istider. Vi har kämpat med det länge, säger hon.

– Den tillfälliga ishallen är ett plåtskjul utan värme som bara har öppet oktober-mars och konståkning i sådan kyla är svårt. Den andra ishallen stänger för ombyggnad i sommar, liksom de senaste två åren, vilket innebär att vi inte kan ha sommarläger. 

För fotbollens del finns en längtan efter dubbla konstgräsplaner, vilket inte finns på Lidingö. En läktare och ett kafé skulle förgylla området kring fotbollsplanen.

– Det här kunde bli en levande mötesplats för både vuxna och ungdomar. Med lekytor för barn i alla åldrar, säger Andy Danewid, barn- och ungdomsansvarig på IFK Lidingö FK.

Vill ha mer liv på kvällar

Markus Karlsson, klubbchef IFK Lidingö FK, ser framför sig något som ger liv och rörelse i området kvällstid. Kanke en minigolfbana, padel eller bowling och en liten kiosk.

– Om man planerar ordentligt kan området bli en hybrid av sport och fritid där vuxna umgås även kvällstid.

Strax intill idrottsområdet ligger Högsätra skola. Eleverna Love Lönnqvist och Ebbe Arvered är 13 år och spelar båda i IFK Lidingö. De har spelat mycket fotboll i Högsätra på rasterna. Men inte alla deras vänner vill spela, så det har blivit mindre fotboll den senaste tiden. Trist, tycker killarna, men de har en lösning:

– Vi tränar ofta på Vallen och där finns en läktare och ett kafé. Om Högsätraplanen skulle utvecklas och ha en ­liten läktare kan de som inte vill spela vara där, säger Love Lönnqvist.

"Att gå till Willys har blivit det naturliga steget nu sedan vi börjat sjuan. När gränsen gick vid fotbollsplan ville alla gå dit", säger Ebbe Arvered.

"Att gå till Willys har blivit det naturliga steget nu sedan vi börjat sjuan. När gränsen gick vid fotbollsplan ville alla gå dit", säger Ebbe Arvered.

Pekka Pääkkö

Ebbe Arvered ser också gärna att skateparken utvecklas.

– Jag vet att det är många som vill skejta och vi har en liten skatepark. Det har varit prat om att det ska byggas där men det har inte hänt något.

De är båda hängivna föreningslivet och fotbollen. Men i Högsätra tränar färre unga än i andra delar av Lidingö. Efter påsk drar ett integrationsprojekt igång för att uppmuntra områdets yngsta till träning. Här har fotbollsklubben samarbetat med kommunen och frititidsgården Kulan. 

Andy Danewid, barn- och ungdomsansvarig på IFK Lidingö FK, och Markus Karlsson, klubbchef.

Andy Danewid, barn- och ungdomsansvarig på IFK Lidingö FK, och Markus Karlsson, klubbchef.

Pekka Pääkkö