Under tonåren rörde rörde sig Eric Roxfelt i Järfälla och fotade sin uppväxtmiljö. Foto: Eric Roxfelt

70-talets Jakan genom Erics lins

Med kameran runt halsen skildrade Jakobsbergsbördiga Eric Roxfelt sin uppväxtmiljö under 60- och 70-talet. För Mitt i berättar han om bilderna som skildrar ungdomskulturen, nostalgin och framtiden.

  • Publicerad 17:30, 19 maj 2022

Det här är mina uppväxtmiljöer

Foto: Eric Roxfelt

Efterlysning, 1971, Berghem

"Det här är en av mina favortibilder från den här tiden. Tio år innan hade jag varit i samma skogsområde och byggt kojor med mina kompisar. Jag har funderat på att försöka få tag på killarna igen och få ta en liknande bild på samma plats".

Foto: Eric Roxfelt

Ut med det gamla. 1974, Vattmyragränd

En åskådare betraktar elden. Förr fanns det handelsträdgårdar, blomsterodlingar och tillhörande hus som eldades ner för att göra plats för nya byggnader. "Bilden var en del av mitt arbete i dokumentationen av Jakobsbergs omvandling".

Foto: Eric Roxfelt

Ungdomskultur, 1971, Jakobsberg

I tunneln under järnvägen i Jakobsberg poserar Thomas Franzén, Micke Söderberg och Stefan Hallberg, bandmedlemmar i "Lucifer".

Foto: Eric Roxfelt

Sista resan, 1971, Kallhäll

Erik Eriksson (i blått) jobbade som körkarl och åkte med sin häst till byggen och levererade material. "Jag mötte på ekipaget när de var påväg från Jakobsberg till Kallhäll. På hösten sökte jag upp Erik för att visa bilden, han blev rörd och berättade att det här var deras sista resa tillsammans".

Foto: Eric Roxfelt

Militärt, 1970, Järvafältet

Järvafältet var mellan 1905 och 1970 ett militärt övningsområde. "Bilden är tagen vid ceremonin när militären lämnade över Järvafältet till kommunerna Järfälla, Sollentuna och Stockholm stad".

Foto: Eric Roxfelt

Dåtid, 1971 Sångvägen

"Jag kände mig ganska klar med Jakobsberg efter gymnasiet. Jag kände en viss sorg att en del av byggnaderna och naturområdena jag upplevde på 60-talet förvandlades till något jag inte uppskattade".

Foto: Eric Roxfelt

Foto: Eric Roxfelt

Eric Roxfelt

Ålder: 67 år

Gör: Arbetat som fotograf och bildredaktör. "Jag har inte slutat arbeta med det som var min passion under tonåren".

Bor: Österskär i Österåker.

Uppväxt: "Jag kom till Järfälla som femåring 1959 och bodde i kommunen till 1982 i Ekedal och Kallhäll. Det är mina uppväxtområden och jag gick både grundskola och gymnasiet i Järfälla. I dag umgås jag fortfarande med en del vänner som jag fick då." ,

Aktuell med: Ställer ut några av bilderna i utställningen "Bilder härifrån II"som pågår till 20 augusti i Bas Barkarbys konsthall.

Visa merVisa mindre