Många i Råcksta och Beckomberga har säkert redan hört bullret längs Råckstavägen.

Den 12 kilometer långa kraftledningen mellan Beckomberga och Bredäng är på väg ner i marken inom Stockholm Ström-projektet.

Planen är sedan att parkområdet öster om Råckstavägen, mellan Viltklövervägen-Söderbergavägen i norr och Söderberga gårdsväg i söder, kommer att bebyggas med nästan 500 hyresrätter.

I området ligger bland annat Koppargårdens och Attendos äldreboenden.

Nya genomgångsbostäder

2016 tog Stockholmshem över fastigheten från stadens omsorgsfastighetsbolag Micasa och inom projektet ska ett slitet hus med drygt 200 sociallägenheter rivas. Lika många nya ska byggas vilket gör att över 40 procent av projektet utgörs av nya genomgångsbostäder.

– Detta är ett av de större projekten vi genomfört sett till antal lägenheter, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

När Stockholmshem anvisats marken från exploateringsnämnden är det tänkt att detaljplanearbetet ska börja.

Nästan 60 procent blir alltså vanliga hyresrätter. Behovet anses stort och bostäderna väntas både öka trivseln, säkerheten och blandningen av upplåtelseformer i området, enligt staden. I Beckomberga och Nälsta finns mest bostadsrätter, villor och radhus.

Bygger alla bostäder i ett svep

Kraftledningsarbetet påbörjades i oktober 2019 och kommer att pågå till och med 2022.

– Stockholmshem har avvaktat tills man kunnat bygga allt i en etapp. Produktionsmässigt är det fördelaktigt att bygga alla bostäder i ett svep, säger Gustaf Schneidler, enhetschef på exploateringskontoret.

Det allmännyttiga bostadsbolaget hade inför 2020 en prognos om 600 byggstarter i år, men det ser ut att landa på bara 400 efter att bygglov och upphandlingar överklagats det senaste året.

Byggstarten av Råcksta-projektet kan ske tidigast 2022 och första inflyttning bli tidigast 2023. Men hur lång tid detaljplanearbetet tar är högst oklart. Kortast tid är 1,5 år, men snittiden i staden är 5,5 år.