22 omkom. Klockan 09.45 på lördagsmorgonen den 15 januari 1977 störtade inrikesplanet mellan radhuslängorna på Ängsullsvägen och Trädgårdsmästarevägen. Foto: Lasse Carlsson

44 år gamla flygkatastrofen tas upp i skrift om Kälvesta

Flyghaveriet i Kälvesta 1977 då 22 personer omkom är en av Sveriges värsta flygkatastrofer någonsin. Den tas upp i nya skriften "Kälvesta genom tiderna".

  • Publicerad 10:09, 26 jan 2021

Det var så tragiskt

På lördagsmorgonen den 15 januari 1977 störtade ett reguljärflyg från Malmö rätt ner på en parkeringsplats i Kälvesta under inflygningen till Bromma flygplats.

Sovrumsfönster sprängdes, bilar krossades och brand utbröt. Samtliga 22 ombord på planet omkom, bland dem den förra bordtennisvärldsmästaren Hans Alsér.

Solhemsborna tvingades till omvägar

– Min grannes arbetskamrat var på väg hem från tjänsteresa och omkom. Det var så tragiskt. Många åkte ju ut för att titta på olycksplatsen och folk från Solhem tvingades ta omvägar ett tag för att komma hem, säger Jocke Arfvidsson från Spånga hembygdsförening.

Tillsammans med Ann Etzler har han nu kommit ut med skriften "Kälvesta genom tiderna", som bland annat tar upp flygkatastrofen.

Isbildning var orsaken

Orsaken till olyckan var att en isbildning hade bildats på en stabilisator på planet. Flygledningen ska, enligt hembygdsföreningens skrift, aldrig ha informerat besättningen om att vädret i västra Stockholm under morgonen innebar stor risk för isbildning.

"En bortglömd stadsdel"

Men det är mycket mer än flygkatastrofen som tas upp i skriften. Bland annat kedjehusens framväxt i kvarteret Trubaduren, om Kälvestas roll i miljonprogrammen och om Kälvesta gårds och Kälvesta kvarns historia.

– Vi har tagit in olika infallsvinklar på Kälvesta som vi ser är lite av en bortglömd stadsdel, säger Jocke Arfvidsson.

Nyfiken på mer?

Skriften går att beställa från Spånga hembygdsgille.