– Inget anbud som kom in matchade över huvud taget, säger kyrkogårdsförvaltningens chef Svante Borg.

I höst skulle ett företag ha fått uppgiften att bygga en ceremonibyggnad på Strandkyrkogården i Skrubba. Målet har varit inställt på att spaden skulle i marken innan årets slut, men så blir det inte.

Behövs politiskt beslut

Ceremonibyggnaden som staden sett framför sig har fasader i träpanel och en stenbelagd uteplats. Men den av politikerna klubbade budgeten räckte inte till och nu måste kyrkogårdsförvaltningen ta fram alternativ för den uppkomna situationen. Enligt Svante Borg är anledningen kraftigt ökade byggpriser.

– Det behövs ett nytt politiskt beslut, säger han.

Svante Borg på plats i Järva. Här byggs en ny ceremonibyggnad man hoppas är klar 2024.

Svante Borg på plats i Järva. Här byggs en ny ceremonibyggnad man hoppas är klar 2024.

Emma Löf Hagström

Tidigare har kyrkogårdsförvaltningen sagt att en ny ceremonibyggnad för begravningar behöver stå klar 2025 när renoveringen på Skogskyrkogården ska börja. I renoveringen ingår Skogskrematoriet, Monumenthallen och tre begravningskapell.

Ställer avbrottet på Strandkyrkogården till det?

– Nej, grundskälet för att bygga på Strandkyrkogården var att öka kyrkogårdens attraktivitet. Visst skulle vi sakna en lokal om vi inte får till det till dess. Men vi hoppas att en ny ceremonilokal står klar i Järva 2024. Vi har också två ceremonilokaler kvar på Skogskyrkogården även om de är hårt belastade.

Om alternativen för Strandkyrkogården nu står mellan en billigare byggnad, att höja budgeten eller något annat får Mitt i inte svar på.

– Jag kan inte kommentera vilka alternativ som finns i nuläget, säger Svante Borg.