Polisen har nu en misstänkt person som tros ligga bakom bombhotet mot Värmdö bostäder den 10 februari. Det är en man i 35-årsåldern.
Enligt polisen brukar han ”uppehålla sig” på Värmdö, men om han är skriven i kommunen vill de inte gå ut med.
– Han ska nu förhöras, även personal på Värmdö bostäder ska höras, säger Nadya Norton på Stockholmspolisens mediecenter.
Dömd för brott tidigare
Det var vid 07-tiden på morgonen den 10 februari som polisen larmades efter att man upptäckt något som såg ut som en bomb utanför Värmdö bostäders kontor i Skogsbo.
Det visade sig att någon hade placerat ut en attrapp av en bomb. Området spärrades av i cirka en timme innan man kunde konstatera att föremålet var ofarligt.
Mannen är känd av polisen sedan tidigare och har domar på sig som rör stöld, häleri och trafikrelaterade brott.
Han spårades upp av polisen efter att de låtit analysera bombattrappen och gjort en forensiskt undersökning.
– Vi fick fram en misstänkt gärningsman efter att de hittade dna som kunde bindas till en person, säger Nadya Norton.
Mannen misstänks för grovt olaga hot.
Har han haft kontakt med Värmdö bostäder innan?
– Vi vet ännu inte om de har haft med den misstänkte att göra, säger Nadya Norton.
Ärendet ska nu lämnas över till åklagare.
Värmdös kommunhus i Skogsbo.
Annan misstänkt för hotet mot kommunhuset
Dagen efter, 11 februari, ringde en person in till Värmdö kommuns växel och sade att det hade placerats ut en bomb i eller vid kommunhuset. Hen är identifierad och misstänkt för falsklarm och grovt olaga hot.
Polis och åklagare vill inte säga så mycket om händelsen av utredningsskäl. Det visar sig dock att personen kan ha gjort likadant flera gånger tidigare, men mot vem eller vilka vill de inte gå ut med.
Bombhotet ledde till att hela kommunhuset utrymdes.
Åklagare Filippa Henkow utreder ärendet.
– Förundersökningen pågår alltjämt, jag kan för närvarande inte svara på om och i sådana fall när det blir åtal, säger hon.
Värmdö kommun har sagt tidigare till Mitt i Värmdö att de ser allvarligt på båda händelserna, trots att de bedömdes som ofarliga.
Säkerheten i och omkring kommunhuset och Värmdö bostäder ses nu över. Där ingår att se över möjligheten att sätta upp övervakningskameror.
Polis och åklagare ser ingen koppling mellan händelserna.
En person misstänkt för bombhotet mot Värmdö kommun
En person misstänks nu för bombhotet mot Värmdö kommun.
Enligt åklagarens ska personen ha gjort likadant flera gånger tidigare. Mot vem eller vilka vill man inte gå ut med.
Personen som ringde in till Värmdö kommuns växel den 11 februari och sade att det hade placerats ut en bomb i eller vid kommunhuset, är nu identifierad.
Vem personen är och om det rör sig om en Värmdöbo vill polisen inte gå ut med, inte heller om hen haft kontakt med Värmdö kommun tidigare.
Misstänks för flera bombhot
Det visar sig dock att personen kan ha gjort likadant flera gånger tidigare.
– Under utredningen har det kommit fram att hen misstänks ha gjort sig skyldig till flera snarlika hot vid andra tillfällen, säger Ola Österling på polisens presstjänst.
Var och när det ska ha skett, och mot vem eller vilka, vill polisen inte säga.
Åklagare Filippa Henkow utreder ärendet som falsklarm och grovt olaga hot, och det finns nu alltså en misstänkt person.
– Jag kan bekräfta att ytterligare tillfällen, där liknande hot har skett, utreds kring den här personen, säger hon.
Hur många hot det rör sig om vill hon inte säga.
– Det jag kan säga är att det ska ha skett under det senaste året, säger hon.
Personen är inte frihetsberövad i nuläget. Bombhotet ledde till att hela kommunhuset utrymdes och alla anställda samlades utanför på en parkering.
Bomb-attrapp har skickats på analys
Dagen innan, den 10 februari, placerades ett misstänkt farligt föremål – enligt polisen var det en attrapp av en bomb – utanför Värmdö bostäders kontor, som ligger bredvid kommunhuset i Skogsbo.
Där finns ingen misstänkt i nuläget. Det utreds av polisen som grovt olaga hot.
– Vi har skickat föremålet på analys för att försöka ta reda på vem som kan ha placerat det utanför Värmdö bostäders fastighet, säger Ola Österling.
Det skulle kunna göras genom att man till exempel får fram fingeravtryck eller DNA, enligt Ola Österling.
Värmdö kommun har sagt tidigare till Mitt i Värmdö att de ser allvarligt på båda händelserna, trots att de bedömdes som ofarliga.
Säkerheten i och omkring kommunhuset och Värmdö bostäder ses nu över. Där ingår att se över möjligheten att sätta upp övervakningskameror.
Det här hände
10 februari, kl 07: Polisen larmas om ett misstänkt farligt föremål utanför Värmdö bostäders kontor i Skogsbo. Området spärras av, cirka en timme senare meddelar polisen att det var ett ofarligt föremål, det plockas bort och insatsen avslutas.
11 februari, kl 16.30: En person ringer in till kommunens växel och uttalar ett bombhot. Mot vem eller vilka vill polisen inte säga. Kort därpå drar de slutsatsen att det rör sig om ett oseriöst hot. Kommunhuset hinner dock utrymmas.
Polis och åklagare misstänker i nuläget ingen koppling mellan händelserna.
Källa: Polisen
Värmdös kommunhus i Skogsbo.
Eva Tonström
Efter bombhotet mot Värmdö kommun: Misstänkt kopplas till flera fall
Efter bombhoten: Nu ses säkerheten runt kommunhuset över
Ett bombhot och ett misstänkt föremål, två dagar i följd den här veckan. Nu ska säkerheten ses över runt kommunhuset och Värmdö bostäder.
Värmdö kommun utsattes för bombhot två dagar i rad i början av veckan. I måndags morse pllacerades ett misstänkt farligt föremål utanför Värmdö bostäders lokaler i Skogsbo och på tisdagen genom ett hot som ringdes in till kommunens växel.
Ser allvarligt på det som hände
Det senare ledde till att hela kommunhuset i Skogsbo utrymdes.
– Även om båda händelserna bedömdes som ofarliga ser vi allvarligt på dessa incidenter och de stora insatser som krävdes, säger Anette Andersson, pressansvarig på Värmdö kommun.
Vid båda larmen var brandkår och polis snabbt på plats och spärrade av.
Nu ska säkerheten i och omkring kommunhuset och Värmdö bostäder ses över, men exakt vad man ska titta på vill kommunen inte gå ut med.
Vid de två händelserna följdes rutinerna som planerat, enligt Anette Andersson. Personalen visste vad de skulle göra, därför fungerade allt bra.
– Men det finns alltid utrymme för förbättringar. En översyn av våra rutiner och arbetssätt kommer att göras för att se om det finns behov av ytterligare övningar eller justeringar. Detta för att säkerställa att beredskapen är så god som möjligt för framtida situationer, säger hon.
Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder AB.
Eva Tonström
Kan behövas övervakningskameror
Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder AB, vill inte prata om vad det var som hände eftersom det pågår en utredning, men säger att deras egna rutiner fungerade bra.
– Det vi gör nu är att se över det fysiska skyddet på vår fastighet, och förstärka där det behövs. Där ingår att se över möjligheten att sätta upp övervakningskameror, säger han.
Kommunledningen var snabba med att informera personalen när hotet ringdes in.
– Det är viktigt att understryka att vi inte har någon indikation på ett samband mellan händelserna. Polisen har bedömt det senaste hotet som oseriöst, och det finns inte någon hotbild mot kommunen. Jag är stolt över hur våra medarbetare hanterade situationen, det skedde på ett lugnt och ordnat sätt, säger Victoria Callenmark, kommundirektör i Värmdö,
Båda händelserna utreds av polisen och de ser i nuläget ingen koppling mellan dem.
Det här hände
Måndag 10 februari, kl 07: Polisen larmas om ett misstänkt farligt föremål utanför Värmdö bostäders kontor i Skogsbo. Ett område spärras av, cirka en timme senare meddelar polisen att det var ett ofarligt föremål, det plockades bort och insatsen avslutades. Vad det var vill polisen inte säga. Utreds som grovt olaga hot, ingen frihetsberövad.
Tisdag 11 februari, kl 16.30: En person ringer in till kommunens växel och uttalar ett bombhot. Mot vem eller vilka vill polisen inte säga. Kort därpå drar de slutsatsen att det rör sig om ett oseriöst hot, ingen anledning till oro. Kommunhuset hann dock utrymmas, personalen samlades på en parkering utanför. Utreds som grovt olaga hot, alternativt olaga hot, falsklarm. Ingen frihetsberövad.
Polisen vill inte säga om det finns någon misstänkt person i något av fallen.
Källa: Polisen och Värmdö kommun
Värmdös kommunhus.
Eva Tonström