I april utlyste kommunen en tävling där alla Botkyrkabor välkomnades att skicka in förslag på vad den nya grundskolan som ska byggas i Hallunda-Norsborg ska heta.

Engagemanget var stort – närmare 300 namnförslag lämnades in. Både vuxna och elever har engagerat sig.

Efter en gallring av de inkomna förslagen skickades 10 förslag vidare till tävlingens namnkommitté. Kommittén utgörs av Botkyrka kommuns ungdomsfullmäktige.

Ungdomarna har valt ut tre finalister. De är: Eleonoraskolan, Minervaskolan och Liljencrantzskolan.

Vinnarnamn i augusti

De tre finalnamnen har lämnats över till en jury som nu fortsätter arbetet med att utse ett av de tre nominerade förslagen som slutligen kommer att namnge den nya grundskolan.

– Den nya grundskolan som ska byggas är en viktig milstolpe i vår målsättning att ligga i framkant när det gäller pedagogik, digitalt lärande och after-schoolverksamhet. Skolans namn ska andas framtidstro och stolthet för våra elever. Därför känns det extra fint att det namnförslag som vi kommer att utse kommer från en Botkyrkabo, säger Anette Älmdalen, utbildningsdirektör, Botkyrka kommun och jurymedlem i namntävlingen, i ett pressmeddelande.

Planen är att presentera vinnarnamnet på Vi är Botkyrkafestivalen som hålls den 28 augusti i Hågelbyparken.

Plats för 1 000 elever

Det var i våras som utbildningsnämnden gav grönt ljus åt en stor F–9-skola med plats för 1 000 elever på Borgskolans tomt.

Dessutom planerar kommunen för nya förskolor i området. Tre förskolor – Prästkragen, Ringblomman och Vitsippan – ska rivas.

Skolsatsningen i norra Botkyrka beräknas kosta närmare en miljard kronor.

– Det här är startskottet på den största investeringen i Hallunda och Norsborg sedan miljonprogrammen, sa Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden, till Mitt i Botkyrka i våras.